Свјетска банка смислила нове кредите за БиХ

Свјетска банка дизајнирала је кредитни пројекат намијењен малим и средњим предузећима у укупном износу за БиХ од 47,8 милиона евра. Од ове цифре ће у Републици Српској бити пласирано 19,12 милиона евра, за чију је реализацију у Српској задужена Ивестиционо-развојна банка, рекао је данас представник ИРБ-а Зоран Поповић. Он је на конференцији за новинаре навео […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 15:30

Свјетска банка дизајнирала је кредитни пројекат намијењен малим и средњим предузећима у укупном износу за БиХ од 47,8 милиона евра.

Од ове цифре ће у Републици Српској бити пласирано 19,12 милиона евра, за чију је реализацију у Српској задужена Ивестиционо-развојна банка, рекао је данас представник ИРБ-а Зоран Поповић.

Он је на конференцији за новинаре навео да је у РС одабрано шест пословних банака за пласман тих средстава, према селекцији Свјетске банке, а да је за сада потписан уговор са четири банке.

То су "НЛБ Развојна банка", "Уникредит банка", "Нова банка" и "Рајфајзен банка", а у наредних неколико дана очекује се закључивање уговора са још двије банке – "Интеса" и "Хипо Алпе Адриа".

Поповић је појаснио да је намјена ових кредитних средстава ивестирање у основна и обртна средства, као и да максималан износ кредита по кориснику може бити до 2,5 милиона евра, са максималним роком отплате до 10 година, уз грејс период до три године.

Према његовим ријечима, каматна стопа је одређена тако да се у њеној структури налази излазна каматна стопа ИРБ-а, а други елемент чини маржа финансијског посредника, која није регулисана, већ се сматра да ће само тржиште то регулисати.

Поповић је додао да се каматна стопа, односно маржа финансијског посредника, креће у распону од три до 4,5 одсто, тако да ће укупна излазна каматна стопа за крајњег корисника у збиру изности око 6,2 до 7,7 одсто.

Он је нагласио да је крајњи рок за коришћење тих средстава 14. јул 2014. године, изразивши наду да ће тај пројекат бити реализован и прије тог рока.

Представник Свјетске банке Харис Мешиновић рекао је да је овај кредит одобрен у децембру 2009.године, а након што је прошао процес ратификације, постао је ефективан у августу прошле године.

Он је нагласио да је избор пословних банака извршен на основу израженог интересовања и показаног стабилног финансијског стања и квалитета управљачких структура за управљање ризиком.Оставите одговор