Свјетска банка: Нестабилност у ЕУ – криза у БиХ

Шефица Канцеларије Свјетске банке у БиХ Анабела Обре упозорила је да би БиХ могао захватити нови талас кризе као посљедица финансијске нестабилности у земљама ЕУ. Према њеним ријечима, криза евра забрињава Свјетску банку, која је о овом питању интензивно разговарала у посљедње вријеме. "Ова криза евра повећава глобалне ризике и већ имамо назнаке да поново […]

недеља, октобар 9, 2011 / 11:06

Шефица Канцеларије Свјетске банке у БиХ Анабела Обре упозорила је да би БиХ могао захватити нови талас кризе као посљедица финансијске нестабилности у земљама ЕУ.

Према њеним ријечима, криза евра забрињава Свјетску банку, која је о овом питању интензивно разговарала у посљедње вријеме.

"Ова криза евра повећава глобалне ризике и већ имамо назнаке да поново долази до успоравања свјетске економије", рекла је Обре.

Она ја најавила могућност да због слабости економија ЕУ и сусједних земаља опет дође до смањења извоза из БиХ, као током кризе 2008. и 2009. године.

"Свјетска банка остаје спремна пружити сваку потребну помоћ БиХ и, уколико се укаже потреба као током претходне кризе, ми можемо преусмјерити наш програм у активности помоћи за излазак кризе", рекла је Обре за "Дневни аваз".

Она је са задовољством констатовала да је имплементација пројеката Свјетске банке у БиХ у прошлој години, упркос застоју у формирању власти, била међу најбољима, не само на западном Балкану већ и у широј регији Европе и централне Азије. /Оставите одговор