Свјетовњак Порошенко и духовњак Вартоломеј оснивају цркву

Украјински предсједник Петро Порошенко и патријарх цариградски Вартоломеј су данас, у резиденцији партијарха у Истамбулу, потписали споразум о стварању Украјинске православне цркве.

субота, новембар 3, 2018 / 17:22

"Данас је историјски дан, потписали смо споразум о сарадњи Украјине и екуменске патријаршије", изјавио је Порошенко послије церемоније и додао "Украјинци моле бога и траже од њега да им пошаље уједињену Укајинску аутокефалну цркву".

По тврђењу украјинског парламента, створени су сви услови за екуменски концил и за томос, односно аутокефалност који би били додељени овој цркви по свим важећим црквеним канонима.

Патријарх Вартоломеј је изјавио да је сугуран да би таква акција помогла да се превазиђе шижма у Украјини која постоји већ 30 година.

Свети синод екуменског патријархата у Цариграду одлучио је на синоду, одржаном од 9. до 11. октобра, да отпочне процес додјељивања аутокефалности Украјинској православној цркви, да повече сопствену одлкуку из 1686. којом је она подређена московској партијаршији као и да отпочне процес повратка украјинске цркве под њену јурисдикцују.

Петнаестог октобра свети синод Руске православне цркве је, као одговор на овај потез цариградске партијаршије, прекинуо све везе са њом.Оставите одговор