11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Швајцарски банкар пред судом због одавања тајни Викиликсу

Швајцарски банкар Рудолф Елмер, који тврди да је Викиликсу дао податке о богаташима који избjегавају плаћање пореза, данас иде пред суд у Цириху, а оптужен је за изнуду и кршење строгих домаћих закона о тајности банкарског пословања, јавља агенција Асошијетед прес (АП). Kaкo кажу тужиоци, Елмер је украо податке о клијентима банке Јулијус Баер, у […]

среда, јануар 19, 2011 / 08:23

Швајцарски банкар Рудолф Елмер, који тврди да је Викиликсу дао податке о богаташима који избjегавају плаћање пореза, данас иде пред суд у Цириху, а оптужен је за изнуду и кршење строгих домаћих закона о тајности банкарског пословања, јавља агенција Асошијетед прес (АП).

Kaкo кажу тужиоци, Елмер је украо податке о клијентима банке Јулијус Баер, у којој је претходно добио отказ, а потом је од ње и њених руководилаца покушао да изнуди новац.

Према саопштењу тужилаштва у Цириху, до којег је дошла агенција АП, Елмер је такође пореским властима и медијима незаконито одавао податке о оф-шор клијентима банке Јулијус Баер.

Док банка тврди да је жртва освете незадовољног бившег службеника, Елмер каже да му је намјера била да раскринка раширени систем пореске евазије који користе богати пословни људи и политичари.

Елмер је био у егзилу на Маурицијусу, а прије три дана је рекао листу Обзервер да ће два дана пред суђење, то јест 17. јануара, предати Викиликсу детаље о оф-шор банкарским рачунима 2.000 појединаца и компанија највишег ранга.

Елмер је у Обзерверу такође најавио да ће се ту наћи и подаци о "четрдесетак политичара", људима који живе од умјетности и мултинационалним конгломератима са обје стране Атлантика.

"Оно на шта указујем није једна конкретна банка, већ читав систем", изјавио је Елмер. "Радио сам ја и за друге банке, и једна ствар ми је апсолутно јасна – што банке знају, а знају и крупне рибе – да се новац држи тајно због избјегавања плаћања пореза и других ствари као што је прање новца".

Банка Јулијус Баер међутим тврди да је Елмер "мијењао" документе како би створио "извитоперено чињенично стање" са циљем да дискредитује ту моћну банку и њене клијенте у очима јавности.Оставите одговор