Сутјеска добила Инфо-центар

У Националном парку "Сутјеска" данас је отворен Инфо-центар, који је дио пројекта "Подршка еко туризму" за који је из ЕУ издвојено 900.000 КМ. Инфо-центар су отворили замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди са дипломатском делегацијом, представницима Националног парка „Сутјеска“, општине Србиње и Сарајевске развојне агенције Серда. У дипломатској делегацији су били амбасадор Шпаније […]

среда, мај 29, 2013 / 19:34

У Националном парку "Сутјеска" данас је отворен Инфо-центар, који је дио пројекта "Подршка еко туризму" за који је из ЕУ издвојено 900.000 КМ.

Инфо-центар су отворили замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди са дипломатском делегацијом, представницима Националног парка „Сутјеска“, општине Србиње и Сарајевске развојне агенције Серда.

У дипломатској делегацији су били амбасадор Шпаније у БиХ Мариа Аурора Мејиа Ерасквин, бугарски амбасадор у БиХ Ангел Ангелов, шеф белгијске дипломатске мисије Жан-Пјер Бибек, замјеник словеначког амбасадора Давид Брозина и други секретар Амбасаде Италије Иларија Рагнони.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Зоран Чанчар рекао је да ће Инфо-центар користити туристима и да отварање овог објекта представља потврду новог маркетиншког приступа у раду овог националног парка.

„Кроз овај пројекат успјели смо да урадимо мапе, туристичку сигнализацију, бициклистичке стазе и бројне друге садржаје, који ће унаприједити туризам и привући туристе из свих крајева свијета“, рекао је Чанчар.

Чанчар је додао да је у оквиру овог пројекта значајно и то да ће становништво које живи на територији Националног парка „Сутјеска“ моћи да доприноси развоју туризма кроз кућну радиност.

Директор Серде Шефкија Окерић рекао је да су у протеклом периоду урадили много – набавили бицикла за туристе, израдили веб-страницу и проспекте, те опремили три куће на катунима на Зеленгори које могу да приме туристе. Он каже да преостаје још мјесец дана да приведу крају све активности у оквиру пројекта „Подршка еко туризму“.

Окерић је рекао да ће са општином Србиње наставити да кандидују пројекте код Европске уније у којима би се наставило са унапређењем свеукупних прилика у Националном парку „Сутјеска“.

Давиди и дипломатска делегација ЕУ разговарали су са начелником општине Србиње Радисавом Машићем и предсједником Скупштине општине Радојицом Млађеновићем о провођењу развојних пројеката на подручју Фоче и горњег Подриња.

„Видјели смо да је општинска власт одлучна да побољша живот грађанима“, истакао је Давиди.

Амбасадор Шпаније Мариа Аурора Мејиа Ерасквин каже да је шпанска Влада подржавала бројне пројекте у БиХ, од којих су неки реализовани и кроз Развојни програм УН /УНДП/.

„Имам информације из Шпаније да су наша предузећа заинтересована да раде у БиХ, нарочито она која се баве изградњом инфраструктуре, тако да постоји могућност да се та сарадња оствари“, рекла је она.

Бугарски амбасадор Ангел Ангелов је рекао да је ово њему друга посјета Фочи, а циљ је да грађанима пренесу искуства из ЕУ и да их приближе стандардима који постоје у Унији. „Радимо на томе да привреднике из ЕУ, односно Бугарске, повежемо са привредницима из Фоче“, истакао је Ангелов.

Начелник општине Србиње Радисав Машић изразио је задовољство посјетом, те додао да су дипломатама представили развојне пројекте који се, углавном, односе на развој села и пољопривреде, туризма и инфраструктуре.

Европске дипломате су обишле Медицински факултет и Универзитетску болницу у Фочи гдје су се упознали са развојем ових институција. Разговарали су и са студентима Медицинског Факултета о Европској унији и условима студирања на овом факултету и студентском стандарду.0 КОМЕНТАРА

  1. Хвала на помоћи, а ми ћемо се потрудити да сазнамо како то СЕДРА потроши 900.000 км на три катуна, мало компјутера и десет камиона шљунка, доста је прања пара.

    Јесте ли рекли амбасадорима ако их то уопште интересује, како хоћете да уништите Национални парк правећи приватне хидроцентрале?

Оставите одговор