Студенти себи направили портал

Студенти новинарства на Факултету политичких наука у Бањој Луци, покренули су интерент портал Етрафика. Не, нису добили 50.000 КМ од Владе РС за то… Оно што се од студената ове професије у времену експанзије онлајн медија и очекује, реализовало је осам апсолвената на студију новинарства. Њихова идеја је, како кажу, да створе нешто своје и […]

недеља, октобар 2, 2011 / 18:02

Студенти новинарства на Факултету политичких наука у Бањој Луци, покренули су интерент портал Етрафика. Не, нису добили 50.000 КМ од Владе РС за то…

Оно што се од студената ове професије у времену експанзије онлајн медија и очекује, реализовало је осам апсолвената на студију новинарства. Њихова идеја је, како кажу, да створе нешто своје и да не зависе од ћуди уредника.

– Сами смо сносили трошкове хостинга и израде портала, али смо ту имали олакшавајућу околност пошто је програмер Новак Кијац, који је радио портал, познаник, па је изашао у сусрет по питању цијене. Такође, шеф катедре на новинарству Александар Богданић закупио је домен као његов допринос свему томе.

На ФПН-у је наставно особље јако добро прихватило ову идеју, неки професори су обећали повремено писати текстове за еТрафику, док су остали пружили моралну помоћ и савјете да овај пројекат стане на ноге. Јасно је да ће портал највише зависити од оних који су га покренули, а као такав,послужиће и као огледало активности осталих сутедната.

За сада, вели уредништво еТрафике, колеге студенти су дали свој допринос по питању рекламирања портала и давања идеја за наредне текстове. Портал је отворен за све, не само за студенте ФПН. Тренутно се на њему налазе теме попут музике, културе и фоторепортажа, а већ су се родиле нове идеје око истраживачких текстова који ће се реализовати у што краћем временском року.

– Примарни циљ нам је стицање новинарског искуства, док је зарада на другом, али не и занемаривом мјесту – кажу млади новинари.

Идеја је да основу портала чине ауторски текстови, док ће се само у рубрикама вијести и спорт моћи читати стандардне агенцијске вијести. На сајту већ има подоста занимљивости, а једна од њих је отварање питања форме дипломских радова студентата новинарства, који постају бесмислени.

Међу студентима је зачета клица интернет новинарства и то је простор гдје ће они најлакше пронаћи слободу у раду. Уз помоћ професора и колега професионалаца, пројекат би могао заживјети и остати у аманет свим будућим генерацијама студената новинарства. Са том жељом, додајемо и још једно – срећно!0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор