Стричићи 2011: Кочићев пут и покрај њега

Требамо слиједити Кочића, јер је РС угрожена – чуло се и ове године покрај родне куће великог писца у Стричићима. Овај пут говорили су министри. Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић изјавила је данас на централној свечаности 46. Кочићевог збора у Стричићима да је данашње вријеме вријеме Кочићевске борбе за земљу и […]

недеља, август 28, 2011 / 15:44

Требамо слиједити Кочића, јер је РС угрожена – чуло се и ове године покрај родне куће великог писца у Стричићима. Овај пут говорили су министри.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић изјавила је данас на централној свечаности 46. Кочићевог збора у Стричићима да је данашње вријеме вријеме Кочићевске борбе за земљу и народ.

"Превише је оних који атакују на Републику Српску и српски народ. Зато морамо досљедно слиједити Кочића, јер ће нам он показати како ћемо изборити битку", рекла је Тешановићева.

Он је истакла да ће Влада РС и град Бања Лука учинити све да не изблиједи сјећање на писца и народног трибуна Петра Кочића, а да манифестација њему у част "Кочићев збор" добије међународни карактер.

Кочић је историја – рекао је други данас присутни министар, Недељко Чубриловић, задужен са саобраћај и везе у Републици Српској и предсједник завичајног друштва "Змијање", додавши да нам и данас замјерају због језика и обичаја, а од Кочића можемо научити како да се одбранимо.

"Змијање има будућност да оживи и на томе пуно радимо, јер Бања Лука без Змијања не би била то што данас јесте", сматра градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић.

Прошле године слово о Кочићу – писцу и трибуну – држао је премијер тада, а данас предсједник РС, Милорад Додик, поистовјећујући Кочићево прегалаштво, са данашњим радом власти у РС. Додик је тада био и предсједник Организационог одбора цијеле свечаности и јавно позвао на окупљање у Стричићима због националног јединства.

"Ја ћу вјечно не само галамити, већ и урликати у тражењу права за српски народ у Српској, јер је српски народ добар и честити", нагласио је Додик прије годину дана.

Ипак, овај пут предсједника није било, али ни министра чијем ресору би оваква манифестација требала бити сродна – министра просвјете и културе Антона Касиповића, умјесто којег је према званичном саопштењу Владе РС, на Змијање послат министар енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

Добар је Петар само пред изборе и на новчаници, већ смо утврдили.

Михаиловић награду добио синоћ

У културно-умјетничком програму о животу и дјелу Петра Кочића у његовом родном селу говорио је професор доктор Никола Стајишић. Након културно умјетничког програма у оквиру централне свечаности 46. Кочићевог збора уприличене СУ сеоске игре и традиционална борба бикова за награду "Јаблан".

На централној свечаности 46. Кочићевог збора у Стричићима се традиционално окупи више хиљада грађана са ових простора међу којима су и потомци Петра Кочића.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић уручио награду "Змијањче" ученику Основне школе "Петар Кочић" Милану Анђелковићу који долази са Косова и Метохије. Добитник овогодишње "Кочићеве награде" академик Драгослав Михајловић због породичних здравствених проблема није могао да присуствује свечаности и њему је награда уручена на синоћној академији у посвећеној Петру Кочићу.

Испред пишчеве родне куће одржана је књижевна манифестација "Кочићу у част", а стихове су говорили пјесници Драган Колунџија, Сретен Вујковић, Мирјана Булатовић и многи други. Делегације Владе Републике Српске и града Бања Лука положиле су вијенце на споменик српским борцима погинулим у протеклом рату у Стричићима. Прије полагања вијенаца, служен је парастос великом српском писцу и народном трибуну.

Традиционална манифестација Кочићев збор ове године почела је 21. августа, а завршава се данас.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор