Сто утицајних конзервативних католика оптужило папу Франциска за клањање идолима

У петицији против папе тврди се да је Франциско прекршио прву Божију заповијест: Немај других богова осим мене и да му за то пријети "вjечно проклетство"

недеља, новембар 17, 2019 / 12:32

Сто католичких прелата и свештеника и свјетосних научника оптужило је папу Франциска за – паганство.

Објаснили су и због чега: због исказивања поштовања симболима јужноамеричке паганске богиње. И не било гдје – већ у Ватикану.

У петицији против папе, коју су потписали, тврде да је Франциско прекршио прву Божију заповјест: Немај других богова осим мене и да му за то пријети "вјечно проклетство".

Затражили су од поглавара римокатолика да се "јавно покаје за своје гријехове".

Текст петиције написан је на три странице на седам језика.

Први на списку Францискових грехова је давање дозволе да се почетком октобра у врту Ватикана "обави акт идолопоклонства паганској богињи Мама Пача" и да се "идол постави поред олтара Светог Петра".

Тврде да се потом "идол" – по папином одобрењу – појавио у цркви Санта-Марија-ин-Траспонтина. И да се Франциско извинио када су га "гњевни католици" бацили у Тибар. Наводе и да је за вријеме једне мисе на олтар поставио "посуду која је коришћена приликом обреда у част Пачамаме". Све се ово издогађало током октобра – за вријеме "Амазонског синода у Ватикану" који је окупио 184 католичка епископа из Јужне Америке.

На том епископском скупу се расправљало и о томе могу ли се свештеници женити, а жене постајати – ђакони. Такође, може ли се католичко богослужење прилагођавати житељима Амазоније, њиховом поимању свијета, традицијама, симболима и обредима.

Тако се у Ватикану појавила Мама Пача, једно од главних божанстава у митологији јужноамеричког индијанског племена Кечуа. Она се од 2009. у Боливији на државном нивоу поштује као богиња плодности.

У том синоду није било потпуне сагласности ни поводом свештеничких бракова, ни поводом жена-ђакона, ни поводом адаптације мисе. Франциско ће се о тим питањима изјаснити до краја године.

Потписници петиције подозријевају да је папа своје одлуке већ донио и да је Амазонију довео у Ватикан да би од ње започео либералне реформе у католицизму.

Специјалиста за питања религија Александар Дворкин поводом свега је указао:

"Франциско је језуита, а они су у латинској Америци још од 60-их година прошлог вијека на лијевим позицијама. Сам папа се конзервативцима у својој цркви, наравно, не свиђа".

Петицију је потписао и католички архиепископ Вигано, који је одраније у сукобу са Франциском, а у њој му се замјера и потписивање "Документа о људском братству у прилог мира и коегзистенције" који је потписао са Ахмедом Ел Тајебом, великим имамом џамије Ал-Азхар.

Ватикан је оптужбе одбацио, наводећи да се није радило ни о каквом паганству већ о исказивању поштовања према вјеровањима народа Амазоније и њиховим симболима. И културним и религиозним.Оставите одговор