Старчевица СКИ КУП 2012

На популарном Велком брду у бањалучком насељу Старчевица jуче је оджан 1. СКИ КУП "СТАРЧЕВИЦА 2012". Најмлађи су имали прилику да се такмиче у три старосне категорије. За огромоан број присутних из свих дијелова града,била је обезбјеђена закуска и пиће. Скијање на Старчевици се наставља пуном паром, ски лифт ради непрестано.

субота, фебруар 11, 2012 / 13:12

На популарном Велком брду у бањалучком насељу Старчевица jуче је оджан 1. СКИ КУП "СТАРЧЕВИЦА 2012".

Најмлађи су имали прилику да се такмиче у три старосне категорије.

За огромоан број присутних из свих дијелова града,била је обезбјеђена закуска и пиће.

Скијање на Старчевици се наставља пуном паром, ски лифт ради непрестано.0 КОМЕНТАРА

 1. Одлична идеја коју би требало да спроводи ентитет, држава, јер ми смо планинско-брдска земља и од зимског туризма и популације која се бави спортом можемо имати велику корист. Наши суграђани углавном иду на море, а ријетко ко приушти себи и зимовање, из финансијских разлога, или једноставно не знају скијати.
  Постоје и траке за брже савладавање скијања и још много начина на који се може утицати да се између мора и планине изабере ово друго.

 2. rale brada, 11.02.2012. 19:47:40

  …“баш ме брига за мотив…“???

  Неодговоран став рале, обзиром да си критичан наспрам арчења народније’ пара!:D

  Она Муневера тзв. „пресједница“ јучеоснованог ски клуба, данас одмах за дневник изјављује како ово треба да уђе у „календар такмичења“!!!:-o:-o:-o
  Којег и каквог црног такмичења, није напоменула, али је уредно позвала Радовановићку из градске управе која је морала да обећа „подршку града“ да не би разгњевила љуту опозицију Старчевице. Дакле, дај Драго паре за наше сњежне враголије и не питај пуно!

  Нешто као и овај „једини ћирилични“ медиј (није гласило ниједне странке), не одбијам ни једну маркицу донирану из касе мрског нам Предсједника и Владе, али задржавам право на непринципијелан став!B-)

 3. Pobijedila je uš koja isprlja sve- Simo i jedina njegova podrška na sajtu. Slijedeće takmičenje ima za cilj metanje inovatorkama. Simin prijatelj će gledati i plakati čitajući Alan Forda.Kada Klodovik u Brazilu, dok Veliki Cezar kara trebu, saopštava da ga traži stari, treba iznenađeno kaže „gle papiga koja govori“, a stari Klodovik spremno uzvrati „gle kobila koja njišti“, tako će vrištati Simin prijatelj kada vidi inovaciju na sopstvenoj strani postelje..

 4. Симо, под дејством адреналина, активир’о се Клит!:D
  Донт вори, гет хепи…

  Није лако проводити дане дрхтуљећи к’о лист на овом сјеверцу, са срцем у петама ,душом у носу а толиком амбицијом на нејаким плећима…

 5. Đe si Božo junače junački, đe si delijo bez srca, đe si zgubidane, đe si ti što živiš na grbaći svoje žene jadne, đe si kockaru, đe si rokeru, đe si ljubitelju Alan Forda, više si kao Gigi Govedina, đe si onanisto po karakteru, đe si demagogu, đe si gubavče ljudski. Svi znamo đe si? Đe nam je inovator? Hajmo svi : baci sisu da se igramo, igramo, igramoooo, baci sisu da se igramo, igramoo,igramooo.B-)B-)B-)B-)B-)

 6. Mr Biggy, 11.02.2012. 20:18:14 [29912]

  „Да је ово организовао неко из власти,радило би се сигурно о – арчењу народних пара и крађа на ићу и пићу.“

  Да је ово организовао неко из власти коштало би бар 200 000 КМ народних пара, па би још касније нашли и додатних 50 000 КМ трошкова. Овако је све заједно народ РС коштало 0 КМ. Градска управа ће накнадно донирати неки новац СКИ клубу „Старчевица“, али то нема веза с МЗ Старчевица.

  Резултате сам тражио непосредно након такмичења да објавимо на нашој ФБ странице. Још их нисам добио од људи из ски-клуба, мада ми је речено да ћу добити исти дан. Кад сам јуче поново питао кад ће ми доставити, јер је прошло 24 часа од такмичења, речено ми је да су код човјека који има годишњицу брака, па да ћу их данас добити. Још увијек чекамо….

  Сви злобници могу само да добију чир на дванаестерцу, а МИ РАДИМО СВОЈ ПОСАО:

  http://www.youtube.com/watch?v=9FQ895SNd2o&feature=related

  :D:D:D:D:D:D:D:D:D

 7. drazen78bl

  Очекивано.
  Говорио сам о принципијелности оних које ти називаш правим „родољубима“,иначе обичним идиотима.Сад си се и ти дотичним придружио.Само је једна страна поштена,ова друга лоша.
  Они ће ово подржати данас,а сутра ће неког другог организатора ставити на стуб срама.Ни кривог ни дужног.

  Немогуће ја да је ово коштало народ Српске 0 КМ.Зна се ко финансира буџет града,а ко МЗ.Све могуће манифестације коштају народ Српске.

 8. Биги, ово је веома малициозно, зашто си злонамјеран. Провјери колико је градски буџет РС и колико је дато за ово. Колико знам није ништа, али и да је нешто дато то није могло бити преко 11000 КМ, а то није пуно. Биги немој зезати, само се сјети рафтинга, пропалих бораца Нинића и Делића, онда се покплопи по ушима. Поредиш народни догађај са мегалманиијом, онда си и сам мегаломан и корисник бенефита ове власти. У октобру вам је збогом. Заувијек.

 9. Такмичење неће добити потпору градског буџета, већ ће накнадно ту потпору добити ски-клуб (можда!), а то нема везе с мјесном заједницом.

  Mr Biggy, 12.02.2012. 12:17:27

  Ти си мало безобразан. Ко су ти идиоти? Реци именом и презименом! Такмичење нема везе с буџетом града, нити ми имамо какве везе са ски-клубом, осим што смо ово заједно организовали, на радост дјеце и њихових родитеља.
  Што се тиче мјесних заједница, ја сам за њихово укидање, јер немају сврху. Имам мјесечну накнаду за рад у МЗ и ниједну нисам ставио себи у џеп, већ стипендирам једну од најбољих ученица у ОШ Бранко Радичевић. Тачније, нас 6 се одриче тих пара и стипендирамо 2 дјевојчице, а остало дајемо вишечланим и социјално угроженим породицама. Из тих новаца смо организовали и пакетиће за Никољдан.

  Са злонамјерним људима прекидам даљу дискусију. Не завређујете пажњу. Како се нико није сјетио да каже, ‘ај’мо тражит’ од града и министарства да купе 100 комплета ски опреме за дјецу,која би се бесплатно изнајмљивала онима који нису у могућности да је купе? Зна се да је скијање скуп спорт. Они који имају, они иду на планине и у иностранство. Зашто не омогућити онима који имају мање да скијају бар на Старчевици? Овдје не чујем никакве квалитетне идеје и приједлоге, јер је пуно деструктиваца, оних енергетских вампира, које треба игнорисати.

 10. Нисам злонамеран,само нека све буде доследно и јасно.

  Логично је да се за организацију међународних такмичења у оквир којих су улазили и концерти и којима се радило на промоцији Српске морало дати више новца.Мислим да није згорег да се организује и нешто мимо нивоа МЗ у Српској.

  И коначно,дајте те своје ставове о мојим „бенефитима“ поткрепите неким доказима или их задржите за себе.То би било коректно.

 11. Господо, изволите погледати записник с јавних расправа! Од свих представника МЗ-а у граду БЛ, само смо ми са Старчевице тражили више за спорт и спортске клубове града. Црвена земља из Нове Веси је у неколико наврата добила по 50 000 КМ, а ФК Напријед БЛ добије 10 000 КМ годишње. Ако желите, припремићу Вам, па написати.

  Тражили смо и да с еудупла капацитет јавних кугиња у граду. Одговор је да нема средстава, да ће видјети да ли ће се моћи однекуд намакнути, али да су већ предузели неке кораке, нпр. у тржним центрима су на касама поставили посебне касе у које ће бањолучка сиротиња убацивати по 10 и 20 пфенинга од кусура да се стипендира рад јавних кухиња.

 12. drazen78bl

  Ја сам безобразан?
  Јесам нешто слагао?Откуд граду и МЗ новац?Од народа Српске.
  И ти си политикчки инструментализован и исто тако злонамеран у низу коментара па немам намеру да те дисквалификујем или те омаловажавам.Понављам,свака манифестација кошта народ.Свака.Више или мање,посредно или непосредно.

  Па ти си овде „родољубима“ прогласио све који имају слично политичко мишљење као ти,макар били и ментални болесници.

  И да се манемо патетике и самопромоције себе и политичких опција,решавања националне стратегије,честитам на успешно организованом догађају на задовољство становника и најмлађих Старчевице.

 13. Јеси ли икад чуо за спонзоре?

  Ресторан „СТАРА АДА“
  Ресторан „ХАРИЗМА“
  „ЖИТОПЕКА“
  „НОВА БАНКА АД БАЊА ЛУКА“
  „Сектор секјурити“
  „Фаст фуд пицета“
  Бутици „TAБУ“
  „БАЊАЛУЧКА ПИВАРА“
  „ВИНОЖУПА АД“

  Све су то приватне фирме, а Водовод АД Бања Лука је нпр. често спонзорисао приватни КК Игокеа.
  Мене нико не може иструментализовати, политички или музички.

  Хвала на честиткама!

 14. drazen78bl

  Може,може и јесте,не знам што се бориш против тога.
  Осим што је МЗ финансирана од народа и Сектор је финансиран од Владе.
  Све кошта народ,како год окренеш.

  ———————————–
  pink panter

  „Логично је да се за организацију међународних такмичења у оквир којих су улазили и концерти и којима се радило на промоцији Српске морало дати више новца.Мислим да није згорег да се организује и нешто мимо нивоа МЗ у Српској.“

  Ако је неко нешто проневерио,за то постоји суд,тужилаштво,ревизије…

 15. Bigi, gledaj ne zamjeram ti što podržavaš svoju poziciju, to je prirodno. Međutim, nemoj vrjeđati mene i neke druge komentatore, koji vrlo dobro osjete kako je pravda selektivna i nedostižna za neke. Tvoj šef, a zajednički nam predsjednik Dodik je oslobođen 32 tačke optužnice 2005. godine. tužilac Lipovac postaje ministar, je li to taj sud i tužilaštvo? Je li to taj sud i tužilaštvo koji ne pokreću prijave nakon negativnih revizorskih nalaza, nego je to uradio Odbor za reviziju pri NS RS? Upravo je Dragosavljević dijelio te pare, negativno, a onda konj postane direktor Službenog glasnika. Ma jebem ti ja pravdu koju ću čekati od tvojih kolega. Manifestacije koje si naveo nisu nam trebale i tačka. Oprao se novac za te stvari. Ko je profitirao od Brene, Draže, Gorana i Tanje Savić? Nekolicina vas koji ste u vlasti. Mislim kada bih uzeo vlast ( a tvoja sreća je da neću) da bih dokazao da si lično upetljan u sumnjive poslove i da imaš oraha u džepu i meda na prstima. Nema ideologije kod tebe, samo ineteres.

 16. ЈА не схватам што је тешко да се схвати да ја не подржавам ништа друго до оног што је добро и замерам оно што је лоше.

  ЈА нисам Суд ни тужилаштво,ревизор нити контролор.ЈА немам надлежност да то испитам,нити да неког стрпам у затвор.ЈА нисам у власти,а ако имаш неки доказ,покажи.ЈА немам никакву корист од крађе народних пара,већ само штету ко свако други.
  Али ЈА не категоришем неког да је лопов јер је из друге политичке опције.

  Ја ипак знам да је у овој власти НАЈМАЊЕ негативних оцена ревизора икад.А ЈА знам да не треба бити уопште таквих.

  Можда теби нису требале неке манифестације,али Српској јесу.

  “ Mislim kada bih uzeo vlast ( a tvoja sreća je da neću) da bih dokazao da si lično upetljan u sumnjive poslove i da imaš oraha u džepu i meda na prstima. Nema ideologije kod tebe, samo ineteres.“
  Ово је јадно и смешно.

 17. Zaista nisam mogla da se ne oglasim na ove komentare ne u cilju pravdanja nego samo pojašnjenja radi neupućenim pojedincima. Ta tzv. predsjednica sam lično ja i ne zovem se Munevera, ali mislim da ime nije u svemu ovome bitno.Klub Starčevica je bio jedan jedini skijaški klub na području Banja Luke, čiji sam član bila i ja. Reosnovan je 2010 godine uz ekipu divnih ljudi, entuzijasta. Bitno je to da ljudi gube vrijeme na nebitne stvari kao što je ko i koliko je dobio. Za Vašu informaciju niko ništa nije dobio sem djece koja su presretna, a još više njihovi roditelji koji nas mole da nastavimo s akcijom i naredne sedmice. Inicijativa je zajednička, iako naš klub ima projekat koji već godinama niko ne prepoznaje. Samo mi je žao što ljudi ne mogu da vjeruju da na ovom svijetu postoji još entuzijasta i da nije sve u parama. Ako neko želi detaljan spisak pobjednika, poduži je jer su se djeca takmičila u 3 kategorije, naravno posebno djevojčice, a posebno dječaci. Spisak je od mene samo tražila novinarka Glasa odmah nakon takmičenja i dobila ga. Svi učesnici su dobili nagrade koje su omogućene od gore navedenih sponzora, koji su isto tako omogućili hranu i piće za sve prisutne. Srdačno Vas pozdravljam u nadi da ćete se bar na trenutak vratiti u djetinjstvo i prihvatiti da je ovo urađeno SAMO RADI ONE DJECE KOJA NISU U MOGUĆNOSTI DA ODU NA OBLIŽNJE PLANINE A JOŠ MANJE DA NAUČE SKIJATI.
  😀

 18. pink panter, 12.02.2012. 12:34:41

  „Дражене дај нам информацију ако имаш да ли је Град платио ову забаву и колико??“

  Понављам да нисмо ниједну КМ добили од Града за ову манифестацију. Све су покрили спонзори. Остало је чист волонтерски рад и ентузијазам људи из ски-клуба и мјесне заједнице. Ево сада читам да ни ски-клуб није ништа добио, а знам да нису у некој милости кад су у питању средства за рад, као ни други спортски колективи.

  Апеловао бих на градске власти и на Министарство породице, омладине и спорта да донирају овом клубу бар 50-100 комплета ски опреме за клинце, како би овај спорт постао доступан и оној дјеци чији су родитељи плићег џепа.

  Поново доживљавам овдје да појединац напише да „сам се придружио идиотима“ и да злонамјерно подмеће, али то су задњи трзаји у немоћи. МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА НЕ РАСПОЛАЖЕ НИКАКВИМ СРЕДСТВИМА, ТАКО ДА НЕМА НИКАКВЕ ШТЕТЕ ПО БУЏЕТ ГРАДА ОД НАШЕГ РАДА. Имају своје просторије и службеницу. Што се нас тиче, ми можемо радити и у кафани и на ливади. Службеницу делегира град. Мјесне заједнице треба укинути, јер немају статус правног лица, немају моћ да директно помогну људима. Само можемо да посредујемо између народа и милости локалних моћника, али како не остане ништа новца за такве ствари, нема потребе ни да постојимо. Једино што успјевамо јесте да својим ентузијазмом нешто урадимо и импровизујемо.

 19. MERI , 12.02.2012. 16:54:08

  Драго ми је да сте се огласили. Свето ми је рекао да ће ми Саша доставити списак освајача медаља, али га до овг тренутка нисам добио, па бих Вас молио да нам прослиједите како бисмо отклонили било какав повод за „прозивку“.

  Вјероватно нисте често на овом порталу, па нисте навикли на провокаторе који су по природи деструктивци, а смета им било шта што је прогресивно. Неки људи гледају све кроз новац, па мисле да сви имају тај модел понашања. Видјети срећна лица дјеце и родитеља, учинити нешто позитивно за своје насеље и свој град је НЕПРОЦЈЕЊИВО. Хвала Вам на садарњи уз жељу да следеће године поновимо исто.

  Молио бих Вас да у коментару овдје напишете мало више о пројекту стазе за ноћно скијање на Старчевици, јер сте боље упућени.

  Поздрав!

 20. jahac, 12.02.2012. 17:57:19

  „Djeca svakako zasluzuju makar djelic radosti u sumornim vremenima i svako ko na bilo koji nacin doprinosi slicnim stvarima,sigurno je sretan covjek jer djeciji osmjeh je najveca nagrada covjekova.“

  Управо тако! Кажу да у алтруизму постоји и доза егоизма (Сатисфакција је бити племенит у очима других људи). Можда јесте тако, али сјајан је осјећај кад се учини нешто добро.

  ШТО СЕ ТИЧЕ СВИХ ОВИХ ДУШЕБРИЖНИКА КОЈИ СУ У ПАНИЦИ ДА ЋЕМО СЕ МОЈИ ПРИЈАТЕЉИ ИЗ САВЈЕТА МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ЈА КАНДИДОВАТИ ЗА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ, МОЖДА И ХОЋЕМО, ЈЕР ЋЕМО ТАКО ДОБИТИ ПРИЛИКУ ДА УРАДИМО ЈОШ ВЕЋЕ СТВАРИ ЗА ЉУДЕ У НАШЕМ ГРАДУ. СИГУРНО НЕЋЕ АДМИНИСТРАЦИЈА И ЈАРАНСКЕ ФИРМЕ РЕГИСТРОВАНЕ У ЛАКТАШИМА КРЧМИТИ БУЏЕТ БАЊЕ ЛУКЕ, ВЕЋ ЋЕ СЕ НОВАЦ ВРАЋАТИ ПОРЕСКИМ ОБВЕЗНИЦИМА. А НИЈЕ ДА НЕ МОЖЕ:

  http://www.youtube.com/watch?v=HkIpLGROcC0&feature=mfu_in_order&list=UL

 21. Копираћу резултате које је г-ђа Мерсила Мравац Врање објавила на фејсбук зиду групе „СКИ КЛУБ СТАРЧЕВИЦА“:

  U KATEGORIJI DO 8. GODINA DJEČACI i DJEVOJČICE
  1.Ukmar Matej,17.10 1.Matea Lemić ,19.28
  2.Sokolić Damjan, 18.59 2. Jakupović Jana, 21.36
  3. Mršić Luka, 21.03 3. Una Filipović, 23.10

  U KATEGORIJI DO 10. GODINA DJEČACI I DJEVOJČICE
  1. Fedor Popović, 16.41 1. Katarina Trivić, 16.97
  2. Marko Borenović, 16.42 2. Ana Ilišković, 17,91
  3. Matija Dimitrijević,19.03 3. Vanja Maksimović,20.28

  U KATEGORIJI PREKO 10 GODINA DJEČACI I DJEVOJČICE
  1.Danilo Đukić, 15.17 1. Ana Sarić, 15.50
  2.Marko Pajić, 15.79 2. Dajana Ćerketa, 16.36
  3.David Bojić, 18.03 3. Martina Grubor, 16.91

 22. Ово је било више него одлично, гледао сам прилог на АТВ, а нисам могао ни претпоставити да постоје солидни услови тамо на Старчевици да се припреме те стазе.

  Браво комплетној екипи, честитам Дражену и извјесној госпођи MERI, посјећеност је ипак била више од очекиване и на велику жалост дежурних врана са фронтала, све је протекло на најбољи могући начин.

 23. rammstein, 13.02.2012. 10:04:51

  Хвала! Имамо ми на Старчевици и још боље услове, на врху брда. Људи из ски-клуба су направили пројекат за ноћно скијање, али нема пролаза код оних који дају новац.

  Бања Лука најмање 60 дана годишње има температуре у минусу. Један снијежни топ коша око 30 000 КМ, а потребна су 4 за реализацију пројекта. Свеукупно би коштао око милион КМ, а како је БЛ град са око 250 000 становника, вјероватно би се отплатио за 3-4 године. Зашто ићи на Козару или Кнежево 30-40 км, кад имате скијалише 3-4 км од куће, зар не!? Ово скијалише је довољно за обуку почетника и за дјецу. Добили смо подршку и честитке са свих страна, тако да 2-3 злобника нису ни кап у мору.

 24. Не у питању је интерес дјеце из Бањалуке чији родитељи немају џипове на 4 вуче, који уопште немају ауто, а само се Мраковица и Кнежево нуде од ближих дестинација. Град Бања Лука можда и штити интерес, али некога ко није из БЛ и своје личне интересе. Ова акција јесте за бањалучку дјецу и требамо је подржати. Неће увијек бити СНСД на власти. Па и комунисти Симина браћа су једном морали пасти.B-)B-)B-)

 25. rale brada, 13.02.2012. 10:16:14

  Бегово брдо је у Потоку, у подножју. Оно иза брда гдје је писало ТИТО је некад било скијалиште и то су „Доле“. Ту је осамдесетих постојао ски лифт, а људи из ски-клуба су мислили да се направи стаза за ноћно скијање, која би завршавала на Беговом брду, ако сам добро разумио. Европска банка не кредитира скијалишта испод 1300 м надморске висине, а пројекат је наводно одбијен, јер Бања Лука нема довољно снијежних дана у години. Сими је само новац у глави, па тако гледа и друге људе. А још није сигуран шта му је у позадини. МЗ Старчевица ће му донирати вазелина за годину дана, да га мање боли наш успјешан рад. А тек кад се дочепамо праве власти, радићемо још веће пројекте за осмијех на лицу људи.

  Иначе, имамо већ план шта ћемо поставити на мјесту гдје је писало ТИТО. Нека то буде изненађење!;)

 26. Ко је ово написао:
  Постоје три велике страсти – алкохол, коцка и власт

  Од прве двије се некако може излијечити, од треће никако. Власт је и најтежи порок. Због ње се убија, због ње се гине, због ње се губи људски лик. Неодољива је као чаробни камен, јер прибавља моћ…

  Човјека на власти подстичу кукавице, бодре ласкавци, подржавају лупежи, и његова представа о себи увек је љепша него истина. Све људе сматра глупим, јер крију пред њим своје право мишљење, а себи присваја право да све зна, и људи то прихватају.

  Нико на власти није паметан, јер и паметни убрзо изгубе разбор, и нико трпељив, јер мрзе промјену. Одмах стварају вјечне законе, вјечна начела, вјечно устројство, и вежући власт уз Бога, учвршћују своју моћ. И нико их не би оборио, да не постају сметња и пријетња другим моћницима. Руше их увијек на исти начин, објашњавајући то насиљем према народу, а сви су насилници, и издајом према владару, а никоме то ни на ум не пада. И никога то није уразумило, сви срљају на власт, као ноћни лептири на пламен свијеће.

 27. drazen78bl, 13.02.2012. 10:26:12

  Сад ми је јасно.Ја сам ка дијете одлазио на Доле и зими и љети и сјећам се рада ски-клуба ! Мој син сада у то брдо може
  само гледати. Испаде да је његов тата имао боље услове од њега. То је она регресија о којој смо причали !

  Чини ми се да је ту сад остало ITO или само TO.Не знам је ли оно приватно власништво,али требало је то давно почупати.

  Ако будете нешто постављали, нека то буде кратко,јасно и упечатњиво и свевременски-да се не мијења,како се која идеологија промијени !

 28. pink panter, 13.02.2012. 10:28:49

  У власт срљају они којима то моћ представља компензацију комплекса ниже вриједности. Нушић је сјајно све описао. Уопште не мислим да је власт срећа. Чак вјерујем да је оптерећење. Све зависи колико ко има развијен осјећај гриже савјести, као главног оруђа моралности. Ја у згради водим финансије и никад нисам подигао новац, већ све уплаћујем с рачуна на рачун. Не желим да ико добије прилику да посумња. А можеш замислити онда одговорност да се троши новац свих пореских обвезника?

  Погледај шта човјек с критичком мишљи и духом каже на ову тему:

  „Neko ko nikad nije imamo kontakta sa bijedom ne može je ni pojmiti. Mislim da je mnogo žalosnija težnja pripadnika glamuru nedoraslog staleža da mu se po svaku cijenu približi . Nije li to već samo po sebi karikatura ?!“

  http://e-balkan.info/youtube/8030-intervju-bojan-mikuli-mikula-zvijezda-youtubea.html

  Нушићева „Власт“, Стеријина „Покондирена тиква“, све оне пјесме из периода српског романтизма лијепо описују нашу малограђанштину.

  И овај господин нас одлично описује:

  http://www.youtube.com/watch?v=XNH5YYdcW7I

 29. drazen78bl, 13.02.2012. 10:11:20

  “Бања Лука најмање 60 дана годишње има температуре у минусу.Један снијежни топ коша око 30 000 КМ, а потребна су 4 за реализацију пројекта. Свеукупно би коштао око милион КМ.“

  Али проблем је што тих 60 дана није распоређено у цугу. Осим тога од тих 60 дана само 20 дана има довољно снијега. Ако немаш услова да правиш вјештачки снијег инвестиција је гарант пропала. Милионске инвестиције се не отплаћују са ,мјесец дана рада годишње.

  На примјер у Швајцарској је забрањено градња било каквих ски објеката испод нивоа 1600м јер људи планирају простор и неће да праве објекте који не могу бити у функцији. Купрес, Влашић, Кнежево, Козара, на већим су висинама и зна се десити да годишње немају мјесец дана снијега. Питај Јахоринце колико је прошле године било снијега.

  “Добили смо подршку и честитке са свих страна, тако да 2-3 злобника нису ни кап у мору.“

  Нисте ви добили подршку него спинујете јавност и припремате терен, да уколико будете неки фактор у градској власти, на прољећена овоме узмете “своје милионче“.

  Када сам ја ишао у основну школу нас су учитељи водили на скијање и санкање, код куће смо сами правили своје стазе, неко је имамо праве, а неко дрвене скије, али весеља није недостајало. Зар је потребно бацити милион да би се дјеца санкати двије-три седмице. Боље је направити добро обданиште које је у функцији цијелу годину.

  Ово је био озбиљан коментар и надам се да ови твоји браниоци неће почети са псовкама.

 30. Када се изуме безобразлук у дијелу коментара који говори да ће ова екипа мазнути милион, што је тенденциозно и класична неутемељена претпоставка, остатак коментар јесте озбиљан. Потребна је анализа како данас сутра вас не би неко развлачио по новинама као рафтингаше. Мада, када размислим, није лоше када те ови ко фол развлаче, а ти уживаш.
  Ако ће коштати више него да се сваки викенд дјеца возе у Кнежево или на Козару, онда није добро. Треба то дати град под концесију неком приватнику па да се види има ли заинтересованих, ако неће нико, немојте ни ви, јер то значи да је неисплативо.

 31. Симо П. Ороз, 13.02.2012. 11:52:47 [30230]

  „Али проблем је што тих 60 дана није распоређено у цугу. Осим тога од тих 60 дана само 20 дана има довољно снијега. Ако немаш услова да правиш вјештачки снијег инвестиција је гарант пропала. Милионске инвестиције се не отплаћују са ,мјесец дана рада годишње.“

  Знаш ли ти колико има људи у Бањој Луци који не могу себи приуштити одлазак до Козаре јер НЕМАЈУ новац? Старчевица је близу, ако идеш са другог краја града пјешке дођеш на врх за неких 30ак минута, то је огромна предност, ако узмеш у обзир да је некидан на оном брду било око 400 људи (а био је радни дан, да је био викенд било би их дупло више), узми просту рачуницу ако наплатиш маркицу улаз, продајеш топле напитке, ски лифт, изнајмљивање опреме, школа сијања, и кад платиш све режије и плате запосленима добићеш малу зараду, а то је довољан показатељ да је пројекат је исплатив. Много јеисплативији него пројекат оног рафтинга који нас је коштао 6 милиона.

  Не знам јеси ли икад пјешке пењао се по овим локалним брдима, ја јесам, и могу ти рећи да врло мало треба улагања, прије свега да се обогати туристичка понуда града. Ево нпр. ја бих волио научити скијати, али немам гдје, нити имам опрему. Исто тако мислим да би на Шехитлуцима би била добра фора са малим возићем, за маркицу да вози горе и маркицу одозго, то би била атракција, поготово старим људима, моји родитељи не могу изаћи пјешке на врх…

 32. buddha, 13.02.2012. 12:23:50

  “Знаш ли ти колико има људи у Бањој Луци који не могу себи приуштити одлазак до Козаре јер НЕМАЈУ новац?“

  Знам, али то моје сазнање неће помоћи да се на Старчевици снијег задржи више од 20-ак дана годишње. Сори.

  “ако узмеш у обзир да је некидан на оном брду било око 400 људи (а био је радни дан, да је био викенд било би их дупло више), узми просту рачуницу ако наплатиш маркицу улаз, продајеш топле напитке, ски лифт, изнајмљивање опреме, школа сијања, и кад платиш све режије и плате запосленима добићеш малу зараду, а то је довољан показатељ да је пројекат је исплатив.“

  Очито је да немаш појма о овоме. И центри са најбољим условима не могу пословати позитивно, ако немају сезону бар 4-5 мјесеци, све са вјештачким снијегом.

  Може се размишљати о прављењу неког излетишта, али правити ски центар на 300-400м надморске висине могу само незналице или они са неким позадинским планом. Трећег нема.

  Чак је ово и Пинк Пантер схватио, иако навија за Дражена.

 33. Мислим да би концесија са само једном намјеном дала прави одговор. Ако неће нико, то би био и завршни одговор. Мисли ли се озбиљно потегнути, треба град направити ту и неке друге садржаје, који би корист доносили преко читаве године, тако да се тај сњежни период у старту отплати неким другим активностима. Што би рекли бизнисмени, средите ствари да не плаћате неминовни расход.

 34. Симо, ја нисам навијач, поготово не навијам за појединце. Човјека познајем довољно да би зрело разговарали изван ових непристојних коментаторских позиција. Мислим да нисмо ни политички истомишљеници, осим у чињеници да хоћемо промјену и да више нећемо да трпимо зулум из СНСД-а. Док год то већина не жели ми смо мањина, али мени је битно да не забијамо главу у пијесак. Битно је у своме граду остварити пријатељства с људима који су паметни и који исто као и ја мрзе када их праве будалама, када ме убјеђују да ми је добро, а видим да се све распада. Дражена поштујем и зато, што када се излију фекалије у нашој болници, на хирургији, не мисли да је то нормално и очекује да неко требаподнијети оставку. Зато што има став. Зато што није приоритет мржња. Зато што је показао херц, када га је БиЧ из ника покушавао застрашити, зато што смета људима који су навикли да по аутоматизму сви аплаудирају њиховим ставовима, е зато цијеним Дражена. То није навијање, то је поштовање. Као што и тебе у једном дијелу цијеним, зато што ниси потпуно злобан, за разлику од БиЧ-а који без икакве потребе даје себи право да се поставља као неки баја овдје, а сада када је проваљен, не зна шта би од себе. Уопште ме не интересује БиЧ, а Дражен је за њега испао господин.

 35. Симо П. Ороз, 13.02.2012. 12:41:32 [30237]

  Иако си наставио са ударцима испод појаса, нећу ти узвратити.

  Поента моје приче је ПРОМЈЕНА! Не морамо имати ни ски лифт, нити освјетљену стазу, али можемо купити та четири топа за вјештачки снијег, и за мале паре имати супер провод са клинцима, породицом… 120 000 марака није пуно новца за инвестирати, на крају крајева ако се покаже као промашај продаћемо топове и поново ћемо имати тај новац.

  Кад видим на шта све градска управа баца новац, па то је страшно, толико је промашених, бескорисних пројеката у граду да је то ужас. Овај град никад није пружио шансу неким новим људима, новим идејама, не. Све се врти око пар ликова и ликуша, они оно што направе то је сјајно (иако је стварна вриједност -1), а све што је ново одмах је осуђено на пропаст. Еволуирај човјече, пробај нешто ново!

 36. pink panter, 13.02.2012. 12:06:29

  У праву си да би коментар био о.к. да није тенденциозан и да не подмеће. Прво, пројекат није урадила МЗ Старчевица, већ људи из ски-клуба, тако да немамо никакве везе с тим, осим што смо спремни подржати добре идеје. Чак и кад би функционисало 30 дана годишње, мислим да би се за неколико година исплатило. Размислите само колико би Бањолучана викендом дошли на скијање! А мислим да су то много мања улагања него у Јахорину или Влашић. Доступност маси грађана би произвела и масовност. Размишљам као грађанин и волио бих да мој град добије скијалиште, као што Загреб има Сљеме. А имамо и Понир са скоро 600 м надморске висине.

  Рафтинг 6-8 милиона КМ, од тога вјештачка трава у Крупи на Врбасу милион КМ и дрвена постоља за камере РТРС-а милион КМ, а скијање (олимпијски спорт) у нашем граду милион КМ.

 37. Олимпијски базен у БЛ је требао бити реновиран за 5 милиона КМ, а крајња цијена је 17,6 милиона КМ. Провјерите у Буџету Града колика су годишња издвајања за овај базен у 2012. години!

  Кад нема снијега скијалиште не ради, кад има ради и то је то. Трошкови одржавања не би били велики. Кад се не ради, искључи се расвјета, лифт се спакује ван сезоне, кад има снијега, убаци се у погон. Добра ствар за наш град, за омладину, а смијешно ниски трошкови у односу за рафтинг, кик-бокс, падобранство, који уопште нису олимпијски спортови.

 38. @Симо П. Ороз

  САВЈЕТ МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СТАРЧЕВИЦА РАДИ ЗА НАРОД СВЕ ВРИЈЕМЕ ОД МАЈА, КАД СМО КОНСТИТУИСАНИ, ЗА РАЗЛИКУ ОД ВЕЛИКЕ ВЕЋИНЕ ДРУГИХ КОЈИ РАДЕ САМО ПРЕД ИЗБОРЕ. Немаш шансе да нас спријечиш, нема ни власт, и немој мислити да су сви са Старчевице толерантни попут мене. И још ћемо подржати заједничког кандидата опозиционих странака за градоначелника Бање Луке.

  😛

 39. Проглас нормалним људима:
  1. систем је инфилтрирао на портал неке своје идиоте којима је једини задатак да нас нервирају и да уништавају сваку тему,
  2. против таквих се треба борити јединствено, а то значи, потпуно игнорисати било какав њихов коментар, сви су исти, бране и величају злочине, криминал и корупцију и покушавају релативизовати све што је данас са стањем које је било прије њихове владавине,
  3. не полемисати са слиједећим никовима уопште: Биги, БиЧ, Симо,
  4. са неколицином бити јако опрезан у комуникацији,
  5. схватите да је суштина да се бавимо њима, да се с њима пљујемо како не би дошли до правих тема,
  6. прескочити сваки коментар наведених,нису духовити, немају добре намјере и сви су са задатком,
  7. наставите развијати критичку мисао и покушајте предузети акције које могу имати одјека, показни примјер коректног посла је МЗ Старчевица на чији рад су се „душебрижници“ сјурили као лавина, без аргумената и покушавајући персонално пљувати човјека који је нама овдје најдоступнији и видљив, стварни човјек, који јавно стоји иза свог великог труда,
  8. наставити игнорисати наведене шиптаре, задатак им постаје неуспјешан када их не видимо, можемо им дати отказ, али само избјегавањем комуникације,
  9. позитивци и овдје вам кажем ставите их на игноре, потпуно игноришите ове људске промашаје, абортусе природе, који живе као мутанти, а киретажа их је унаказила, ментално,
  10. никада не дајте пажње никоме од ових монструма, игноришите их до краја;););)

 40. drazen78bl, 13.02.2012. 17:43:02

  “Немаш шансе да нас спријечиш, нема ни власт, и немој мислити да су сви са Старчевице толерантни попут мене.“

  Нећу вас ја спријечити него г-дин Целзијус. Ево најавише да ће овај снијег већ у понедјељак нестати. А ово су биле “незабиљежене“ падавине.

  А шта си мислио под тим да на Старчевици има нетолерантних?

 41. – „Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ici na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati kuci da ti ne izostane zarada?Uciš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajuci.BEZ ULAGANJA NOVCA, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-1000$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više.Šta ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo vec zavisi od toga koliko si ozbiljan.Nije MLM. Za opširnije informacije pošaljite mail na sledecu adresu –

  [email protected]

 42. Eво, момци из Новог Сада, направили брод-парк на Фрукој Гори, други у Србији (послије Копаоника), стаза дуга 200 метара, 30 дана годишње под снијегом, скакаонице, рејлови, за сљедећу годину најављују ски-лифт.

  http://www.skijanje.rs/vesti/prave-snezni-park-na-fruskoj-gori/#!prettyPhoto

  Долазе и клинци од 4 године па навише!!!

 43. Колико клизалишта је у РС отворено ове зиме? У Бијељини је тек прошле године први пут отворено и то након писама иницијативе начелнику и кад је исти увидио да не мора општина осим дозволе за постављање клизалишта на тргу ништа више да предузима. Зашто не би сваки град у РС имао клизалиште тих неколико мјесеци када скоро да нема других извора забаве и занимације за дјецу?!

  Како равница скија и вози борд!

  http://www.facebook.com/pages/SNB-life/130885507209?ref=ts&sk=wall

 44. Честитам за акцију, не осврћите се на злобне коментаре. Ипак, нисам сигуран да је идеја градње скијалишта у БЛ резонска – надморска висина је ипак заиста мала, не бих подржао градњу „напамет“, па макар била и из најбољих намјера. Наравно није све ни у новцу, у принципу не мора то скијалиште чак бити ни профитабилно, имало би смисла чак и да га Град субвенционише. Ипак, требало би узети у обзир да имамо реалне алтернативе – конкретно, скијалиште на Козари је близу, са инфраструктуром која већ постоји и људима који тамо заиста добро раде посао са, будимо искрени, не претјерано издашним природним ресурсима које имају.

  Једна могућност је да се покрене нека врста организованог превоза, поготово за клинце. Могло би се организовати нешто преко школа – на примјер, свако вече у току радне седмице могло би се организовати скијање за дјецу из друге школе, или свакодневно током распуста (мада не знам колико је то реално с обзиром на капацитете ски клуба, ипак је то много). Било би сјајно уколико би Град тако нешто подржао нпр. донацијом ски опреме клубу, зашто не и неком финансијском надокнадом учитељима (ипак би ту било заиста много посла), сигуран сам да би и људи са Козаре изашли у сусрет, тако да би све могло да се организује заиста приступачно, да и они који иначе нису у могућности уживају у овом скупом, али за мене и многе друге најљепшем спорту. Уз мало промоције могло би се покренути…

 45. ivanko78, 16.02.2012. 20:27:21 [30855]

  „Ипак, требало би узети у обзир да имамо реалне алтернативе – конкретно, скијалиште на Козари је близу, са инфраструктуром која већ постоји и људима који тамо заиста добро раде посао са, будимо искрени, не претјерано издашним природним ресурсима које имају. „

  Козара и Кнежево су од Бања Луке удаљени око 50 километара, ако идеш аутом то ти је 12 литара горива по 2,5 је 25 марака, ако идеш организованим превозом то је опет 15ак марака по особи, док још купиш сендвиче и пједеш чорбу, попијеш кафу, палтиш ски лифт додај још 30ак марака, значи потребно је минимум 50 марака ЈЕДНОМ да одеш на Козару.

  Е сад узми у обзир да је зимски школски распуст 20ак дана, а градска карта је 1,60 марака за одрасле (дјеца не плаћају ништа), до врха Старчевице, значи можеш да дођеш и одеш кад хоћеш. Направе неку кафаницу на врху Старчевице гдје ће се продавати чајеви, кафе, чорбице. Узети 4 топа за снијег и направити ски лифт па то користити их наредних 15 година. На подручију града имаш око 30 основних, 15ак средњих и 20ак вртића, знаш ли колико је то дјеце? Зимске радости, лудорије, скијање, санкање, зеза до неба. Свеукупно не вјерујем да ви платио више од 10ак марака дневно. Стаза на Козари није ништа дужа него она на Старчевици.

  Дјеца нам пропадају, сви пројекти који су везани за дјецу и младе (дневни центри) показали су се као чист промашај! Исто тако су били промашени пројекти свјетског првенства у рафтингу, падобранству (врло мала група људи се бави овим адреналинским спортовима, док санкање воле сви, скијање велика већина).

  Развијањем културе туризма у Бањој Луци, неминовно ће довести до развијања туризма и на Козари, Кнежеву, Јахорини, Влашићу, Купресу…

 46. Ех сад, горе купујеш чорбу и сендвиче и возиш се сам у ауту који троши 12 литара и кукаш да је скупо 🙂 Ја ставим чај у термос и сендвиче у руксак и нема зиме, а карта за ноћно је 13КМ (бар је била посљедњи пут кад сам ишао, више нисам у БЛ па не идем), подијелиш гориво на 4 и то је неких 20КМ по особи у врх главе. Организовани превоз + карта би могли бити само јефтинији, ако се комбинација заснива на некој непрофитној основи (мислим да су клинци првенствена циљна популација овдје).

  Ја бих страшно волио да у Бањалуци постоји ски стаза, али мислим да је је ово варијанта са неупоредиво мање улагања а много изводљивија. Топове није довољно купити, потребно је направити акумулацију. За кубни метар вјештачког снијега треба ти око пола кубика воде, а та акумулација ти је потребна зими, у сушном периоду (ако је минус и нема природног снијега који служи као изолатор, вода се додатно још заледи у тлу). Даље за прављење снијега није довољно да се температура једноставно спусти у минус, тачна температура на којој је засњежавање могуће зависи од влажности, а и сама акумулација треба да се охлади, за шта опет треба неко вријеме.

Оставите одговор