Шта се крије иза ”Гласовог” напада на Мастила?

Посљедњих дана дневни лист ”Глас Српске” скоро сваки дан објављује барем један текст о наводним малверзацијама директора Фонда ПИО РС, Зорана Мастила. Симптоматично је изненадно и велико интересовање ”Гласа Српске” за случај господина Мастила, којег су до прије само мјесец дана оправдавали за сва дуговања и нејасноће у пословању Фонда ПИО РС. Тешко је повјеровати […]

среда, јануар 26, 2011 / 17:42

Посљедњих дана дневни лист ”Глас Српске” скоро сваки дан објављује барем један текст о наводним малверзацијама директора Фонда ПИО РС, Зорана Мастила.

Симптоматично је изненадно и велико интересовање ”Гласа Српске” за случај господина Мастила, којег су до прије само мјесец дана оправдавали за сва дуговања и нејасноће у пословању Фонда ПИО РС.

Тешко је повјеровати да је уређивачка политика поменутог дневног листа промијењена и да је нови курс ”нашег гласа” непостојање заштићених.

Прије да је само господин Мастило напрасно изгубио ”ореол заштићеног” и да је позиција директора Фонда ПИО РС већ обећана неком другом!?

Преносимо скраћени дио посљедњег у низу текстова о господину Мастилу у ”Гласу Српске” који случајно, или можда и не, завршава датумом истека његовог мандата:

Мастило злоупотријебио положај, оцу и стричевима повећао пензију:

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Зоран Мастило злоупотријебио је службени положај и права из социјалног осигурања како би оцу и двојици стричева додијелио веће пензије, а у свему томе му је помогла в.д. директора Филијале Фонда ПИО у Источном Сарајеву Босиљка Боровчанин.

Боровчанинова је прекршила закон тиме што је донијела спорна три рјешења, а Мастило је одговоран јер је то знао и прикривао дешавања. Због тога су против њих поднесене пријаве Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву, што је "Гласу Српске" у овој институцији и потврђено.

– Мастило је својим сродницима издао рјешења која нису у складу са законом о чему сам обавијестила Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС које, као другостепени орган, има и надлежност да та рјешења поништи – рекла је "Гласу Српске" предсједница Надзорног одбора Фонда ПИО РС Даница Пејовић.

Она је додала да је Мастило одбио да Министарству, које му је уједно надређени, достави спорна рјешења позивајући се на то да је поступак код министарства покренула ненадлежна особа.

– Из Фонда ПИО су навели да сам ненадлежна особа за покретање тог питања јер ме је у то вријеме, упркос томе што ме је именовала Влада Републике Српске, Мастило покушавао да смијени – рекла је Пејовићева.

Мастило је поступак за смјену Пејовићеве покренуо након што је затражила податке о додјели три спорна рјешења за пензију Мастило Живораду, Миладину и Данилу.

Мандат Зорану Мастилу на челу Фонда ПИО РС истиче 10. маја ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *