Српска: За пола године банкарски сектор у плусу 35 милиона

Нето добит банкарског сектора Републике Српске на крају првог полугодишта износио је 36,7 милиона КМ, а у истом периоду прошле године био је 35,2 милиона КМ, подаци су Агенције за банкарство Републике Српске. Овај сектор је ликвидан и способан да све обавезе извршава у року доспјећа, а све банке су испуњавале прописане услове за одржавање […]

недеља, септембар 9, 2012 / 16:47

Нето добит банкарског сектора Републике Српске на крају првог полугодишта износио је 36,7 милиона КМ, а у истом периоду прошле године био је 35,2 милиона КМ, подаци су Агенције за банкарство Републике Српске.

Овај сектор је ликвидан и способан да све обавезе извршава у року доспјећа, а све банке су испуњавале прописане услове за одржавање ликвидности, констатује се у извјештају.

Основни капитал износио је 640,2 милиона КМ и већи је за осам одсто него претходне године, док је просјечна стопа адекватности капитала 16,4 одсто. Све банке испуњавају прописани лимит од 12 одсто.

Укупни билансни ниво износио је 6,78 милијарди КМ и у односу на крај прошле године има стопу раста од два одсто.

Новчана средства на крају првог полугодишта у износу већем од милијарде КМ, чине 17 одсто од укупне активе.

Од укупних новчаних средстава банака, 31 одто се налази на рачунима у иностранству, од којих су 57 одсто слободна новчана средства која нису усмјерена у кредите.

Разлог за то су углавном проблеми које банке имају код избора квалитетних комитената и пројеката на домаћем банкарском тржишту,а које могу користити у случају потребе за текућу ликвидност.

Укупни бруто кредити од 4,389 милијарди КМ порасли су за шест одсто, док је у односу на крај године раст кредита становништву износио два одсто.Оставите одговор