Српска добила спасиоце специјалце

Републичка управа Цивилне заштите РС и Горска служба спасавања потписале су данас у Бањалуци споразум о сарадњи у потрагама и спасавањима.

четвртак, септембар 7, 2017 / 17:31

Формирана је Јединица Републичке управе Цивилне заштите Горске службе спасавања РС која ће покривати комплетно подручје РС.Медјед и Икониц

"Јединицу чине два тима састављена од шест тимова Горских служби спасавања са подручја Бањалуке, Новог Града, Јахорине, Фоче, Гацка и Источног Сарајева”, навео је Ненад Иконић, начелник ГСС-а РС.

Планирано је да у РС укупно буде формирано десет тимова Горских служби спасавања.

Тимови ГСС-а у РС укупно броје 200 припадника који су ангажовани на волонтерској основи, а новој јединици приступиће чланови који имају сертификате о спасавању у складу са европским стандардима и прописима.

Под сталним ангажманом и запослењем је начелник Горске службе спасавања Ненад Иконић који је вођа тима, а остали припадници биће ангажовани уговорима о дјелу.

Јединица ће бити на располагању Влади РС и биће ангажована у случају потребе заштите и спасавања.

"Ово је велико корак у систему заштите и спасавања у РС”, каже Миле Међед, директор Републичке управе Цивилне заштите РС.

Одлуку о формирању Јединице донијела је Влада РС прошле године, појашњава Међед, наводећи да је РС потребна Спасилачка специјална јединица.

(АТВ)Оставите одговор