Србијо надај се, Холандија ће попустити

Жан Аселборн, шеф дипломатије Луксембурга, гдје ће се сљедећег мјесеца одржати Савјет министара ЕУ, рекао је да се треба надати лијепим вијестима за Србију у вези са кандидатуром за чланство у ЕУ и наговијестио да је Холандија, земља која највише блокира кретање Србије ка Унији, на путу "да попусти". Аселборн је истакао да може да […]

понедељак, септембар 20, 2010 / 15:43

Жан Аселборн, шеф дипломатије Луксембурга, гдје ће се сљедећег мјесеца одржати Савјет министара ЕУ, рекао је да се треба надати лијепим вијестима за Србију у вези са кандидатуром за чланство у ЕУ и наговијестио да је Холандија, земља која највише блокира кретање Србије ка Унији, на путу "да попусти".

Аселборн је истакао да може да каже са 99 одсто сигурности да ће на дневном реду Савјета министара у октобру у Луксембургу бити и тема која се односи на Србију.

"Мислим да чак и у Холандији, иако имају техничку владу, о томе озбиљно размишљају. Током незваничног министарског састанка у Бриселу видјели смо да постоји велико јединство поводом просљеђивања српске кандидатуре. Долазимо у ситуацију у којој можемо да закључимо ово поглавље у европским интеграцијама Србије", нагласио је дипломата из Луксембурга.

Аселборн је рекао за "Вечерње новости" да то значи да треба дати могућност Европској комисији да уради анализу о апликацији Србије за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Он је рекао да не постоји нико у ЕУ ко би рекао Србији да призна Косово, али да је веома важно да се преговара да би се дошло до економске, културне и друге "ситуације", која би за оба народа могла да донесе бољитак.Оставите одговор