Србијa суспендована у Савјету Европе

Делегацијама Србије, Црне Горе и Сан Марина у Парламентарној скупштини Савјета Европе синоћ је привремено суспендовано право гласа због незаступљености жена у делегацијама. ПС СЕ је усвојила резолуцију којом се члановима тих делегација ратификују мандати али без права гласа, с тим да одлука ступа на снагу на априлском засједању и трајаће док у делегацијама не […]

четвртак, јануар 27, 2011 / 07:56

Делегацијама Србије, Црне Горе и Сан Марина у Парламентарној скупштини Савјета Европе синоћ је привремено суспендовано право гласа због незаступљености жена у делегацијама.

ПС СЕ је усвојила резолуцију којом се члановима тих делегација ратификују мандати али без права гласа, с тим да одлука ступа на снагу на априлском засједању и трајаће док у делегацијама не буде макар по једна жена.

Извјестилац Холгер Хаибах је вечерас констатовао да у делегацијама Србије, Црне Горе и Сан Марина има жена, али су све оне само замјеници чланова делегација.

Хаибах је рекао да се проблем може ријешити и да се зато право гласа само суспендује.

У расправи је указано је да је одлука о промјени правилника, којом се прави разлика измађу члана и заменика члана делегације, донијета у новембру 2010, а да су скупштине земаља-чланица СЕ о томе обавештене почетком децембра и да нису могле да промене састав делегације.

Наташа Вучковић, замјеник члана делегације Србије, рекла је да Србија подржава родну равноправност, али да Скупштина Србија није могла на вријеме да промени састав делегацији.

Додала је да ће састав делегације бити промијењен на редовном засједању Скупштине Србије.

Резолуција је усвојена са 33 гласа "за" и једним "против". Амандмани којима се тражило да одлука ступи одмах, а не у априлу, нису усвојени.

Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је у Стразбуру три резолуције које се односе на земље бивше Југославије – о заштити свједока, обавези држава чланица да сарађују на процесуирању ратних злочина, и помирењу и политичком дијалогу.

Парламентатрна скупштина СЕ је јуче усвојила резолуцију у којој се позивају Еулекс и други правосудни органи на Косову, Албанији и у Србији да помогну истрагу како би се расвјетлили тешки злочини који су наведени у извјештају Дика Мартија.Оставите одговор