Србија: Стратегијска војна конференција

На Стратегијској војној конференцији за партнере идуће седмице у Београду, учествоваће представници више од 50 држава, а на том скупу биће доминантна стручна а не политичка димензија, саопштило је Министарство одбране Србије. Конференцију, од 13. до 15. јуна са циљем размјене искустава и мишљења о најважнијим стратешким питањима од заједничког интереса, организује Савезничка команда за […]

недеља, јун 5, 2011 / 20:55

На Стратегијској војној конференцији за партнере идуће седмице у Београду, учествоваће представници више од 50 држава, а на том скупу биће доминантна стручна а не политичка димензија, саопштило је Министарство одбране Србије.

Конференцију, од 13. до 15. јуна са циљем размјене искустава и мишљења о најважнијим стратешким питањима од заједничког интереса, организује Савезничка команда за трансформацију из Норфолка у САД.

Тема конференције је „Након Лисабона: спровођење трансформације” а поред тога, у оквиру радних група, експерти за ту област ће моћи да размјене мишљења о више тема.

То су „Иновативни приступи ефикасном развоју капацитета”, „Осигуран приступ глобалним заједничким ресурсима” и „Обука, партнерство и помоћ”, објављено је на интернет страници Министарства одбране Србије.

Организација скупа у Београду представља прилику за промоцију Србије и Војске Србије пред партнерским државама и презентовање Србије као поузданог чиниоца у суочавању са актуелним безбедносним изазовима у свијету и региону.

Поред тога, интензивирањем сарадње на високом нивоу, Србија потврђује своју спремност да буде активан партнер у програму Партнерство за мир, наводи ресорно српско министарство.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је у петак да ће на Стратегијској војној конференцији учествати преставници више од 50 земаља, што ће бити највећи војни скуп ове године.

„Ми нисмо орагнизатори али јесмо домаћини пете Стратегијске војне конференције, која је глобално веома значајна, и највећи је војни скуп ове године у свијету”, рекао је Шутановац Танјугу у Јагодини.

Он је додао да на конференцији неће учестовати само представници земаља НАТО-а већ и Новог Зеланда, Бразила, Аустралије, Индије, Пакистана, Јапана…

Шутановац је казао да посебно радује чињеница да ће међу учесницима бити и замјеник начелника Генералштаба оружаних снага Руске Федерације.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, који је недавно боравио у Русији, рекао је Танјугу да му је колега генерал армије Николај Макаров потврдио, да ће делегација оружаних снага те државе, на високом нивоу бити представљена на скупу у Београду.

Иницијатива за организовање годишњих конфереција покренута је 2006. године на самиту НАТО у Риги а претходни домаћини су били Македонија, Норвешка, Албанија и Финска.Оставите одговор