Србија: Данас почиње попис становништва

У Србији ће данас почети попис становништва, домаћинстава и станова, који ће бити обухватнији од претходних и садржаваће и питања о инвалидитету, брачном статусу, а предвиђена су и питања која се односе на компјутерску писменост, чега ранијих година није било. Питања обухватају миграције између два пописа како би се знало колико грађана Србије живи у […]

субота, октобар 1, 2011 / 08:13

У Србији ће данас почети попис становништва, домаћинстава и станова, који ће бити обухватнији од претходних и садржаваће и питања о инвалидитету, брачном статусу, а предвиђена су и питања која се односе на компјутерску писменост, чега ранијих година није било.

Питања обухватају миграције између два пописа како би се знало колико грађана Србије живи у иностранству, колико се њих вратило у земљу, шта су били разлози за одлазак, а шта за повратак, као и колико је њих у Србију дошло са Косова и Метохије.

Грађани неће бити дужни да одговоре на питања о националности, језику, вјероисповијести, као и питања о социјалној интегрисаности.

Уколико неко одбије да пописивачу да одговоре на друга питања или одбије да учествује у попису, казна предвиђена Законом о попису становништва, домаћинстава и станова износи од 20.000 /198 евра/ до 50.000 динара / 495 евра/.

Пописни листићи одштамапни су на српском језику и ћирилицом, а пописивачи ће са собом носити збирке образаца на језицима националних мањина и енглеском језику.

Грађани не морају да имају лична документа, јер ће бити пописани сви који живе у Србији бар годину дана или су ту краће, а намјеравају да остану.

Овогодишњи попис коштаће 2,7 милијарди динара, што је око 3,5 долара по становнику и представља најнижу суму у региону.

Од Другог свјетског рата до 2002. године, спроведено је седам пописа.

Попис ове године неће бити спроведен на територији Косова и Метохије.

Бојкот пописа најавили су припадници албанске националне мањине са југа централне Србије и дио Бошњака у Санџаку.

Попис, који траје до 15. октобра, обавиће око 40 000 пописивача, а први прелиминарни резултати биће објављени 15. новембра, док ће остатак бити обрађиван до краја 2013. године.

Према посљедњем попису становништва из 2002. године, у Србији је живио 7 498 001 становник, без Косова.Оставите одговор