Србија – БиХ: Сарадња на пољу запошљавња

У Београду је данас потписан Споразум између Владе Србије и Савјета министара БиХ о привременом запошљавању држављана Србије у БиХ и држављана БиХ у Србији. Споразум су потписали министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић и министар цивилних послова БиХ Средоје Новић. Новић је након потписивања у изјави Срни оцијенио да је овај споразум […]

четвртак, јун 9, 2011 / 19:04

У Београду је данас потписан Споразум између Владе Србије и Савјета министара БиХ о привременом запошљавању држављана Србије у БиХ и држављана БиХ у Србији.

Споразум су потписали министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић и министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Новић је након потписивања у изјави Срни оцијенио да је овај споразум изузетно важан, јер регулише привремено запошљавање грађана БиХ у Србији, односно грађана Србије у БиХ.

"Мислимо да је изузетно важно за оне грађане који се запошљавају да ће моћи остваривати своја права на легалан и легитиман начин и моћи потраживати сва права код послодаваца, односно биће мањег манипулисања са њиховим радно-правним статусом", рекао је Новић.

Он је истакао да за сада немају тачне податке колико грађана Србије тренутно ради у БиХ и обрнуто, наводећи да је према оном што иде преко званичних институција, у овом тренутку у БиХ издато око 900 радних дозвола за грађане Србије.

Ћирић је истакао да је БиХ прва земља у региону с којом је Србија потписала овакав вид уговора, те да је такав уговор једино потписан са Бјелорусијом.

Он сматра да је уговор јако значајан, јер он даје и грађанима Србије и БиХ права и обавезе које до сада нису имали.

"Ово се у принципу односи на људе мигранте који из Србије раде или намеравају да раде у БиХ и обратно. Биће регулисана њихова права, биће спречена било каква дискриминација, а са друге стране, омогућиће органима и службама и Србије и БиХ да кроз транспарентан начин прате и пружају правну и сваку другу врсту заштите радницима", истакао је он.

Ћирић је оцијенио да овај споразум потврђује добре билатералне односе БиХ и Србије у свим областима.

Он је напоменуо да је трговинска размјена између Србије и БиХ у узлазној путањи, поред економске кризе, а у наредном периоду кроз овакве врсте споразума и у директној комуникацији биће унапређивани билатерални и економски и политички односе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор