Срби са КиМ: Наше таблице су "означене"

Срби са КиМ сумњају да су за њих у Центру за регистрацију возила полиције Косова одвојене посебне таблице, како би били "означени” када се крећу покрајином. Министар косовске полиције Бајрам Реџепи одбацује такве тврдње. “Житељи Косовског Поморавља су узнемирени, а и они који су добили РКС регистарске ознаке са страхом седају у своје аутомобиле. Сумњамо […]

петак, август 24, 2012 / 09:55

Срби са КиМ сумњају да су за њих у Центру за регистрацију возила полиције Косова одвојене посебне таблице, како би били "означени” када се крећу покрајином.

Министар косовске полиције Бајрам Реџепи одбацује такве тврдње.

“Житељи Косовског Поморавља су узнемирени, а и они који су добили РКС регистарске ознаке са страхом седају у своје аутомобиле. Сумњамо да је за нас одвојена серија регистарских бројева, како би били препознатљиви на путу, а то значи да смо директна и отворена мета у сваком моменту екстремним Албанцима”, изјавио је за сутрашњу “Политику” начелник Косовскопоморавског округа Драган Николић.

Он је навео да Срби који су предали пре више од месец дана сва потребна документа како би могли, наводно, слободно да се крећу Косовом, још те таблице нису добили, што додатно поткрепљује сумње.

И у северном делу Косовске Митровице Срби који су узели двојне таблице (поред оних које је издао МУП Србије) рекли су да је очигледно овај део Косова посебно “означен словним формулама”.

“То су лажи, нема никакве разлике у словним комбинацијама. То су само политичке инсинуације. Уосталом, регистарске таблице за Косово радила је словеначка компанија која је радила и за МУП Србије”, рекао је Реџепи за “Политику”.

О томе је у уторак говорио и председник Владе Србије Ивица Дачић на седници Савета безбедности УН, подсећа лист.

Позивајући се на извештај европске невладине организације Диадикасиа под називом: “Слобода кретања: издавање регистарских таблица РКС припадницима неалбанских заједница на Косову ” Дачић је рекао да постоји формула према којој се одређене комбинације слова дају припадницима српске заједнице.

“Ову забрињавајућу, крајње дискриминаторску праксу потврдио је ауторима извештаја и један косовски званичник, чије су речи цитиране у том документу: ‘јавна је тајна да су српска возила посебно означена’”, казао је Дачић.Оставите одговор