СПЦ: Данас Свети великомученик Пантелејмон

Српска православна црква данас обиљежава празник Светог великомученика Пантелејмона. Овај светитељ рођен је у Никомидији од мајке хришћанке и оца незнабошца. Сасвим млад постао је љекар, а свештеник Ермолај крстио га је и научио вјери Христовој. Пантелејмон – што значи свемилостиви, чудотворно је именом Христовим излијечио једног слијепца кога су други љекари узалуд покушавали да […]

уторак, август 9, 2011 / 08:31

Српска православна црква данас обиљежава празник Светог великомученика Пантелејмона.

Овај светитељ рођен је у Никомидији од мајке хришћанке и оца незнабошца.

Сасвим млад постао је љекар, а свештеник Ермолај крстио га је и научио вјери Христовој.

Пантелејмон – што значи свемилостиви, чудотворно је именом Христовим излијечио једног слијепца кога су други љекари узалуд покушавали да излијече, и тада га они, из зависти, пријаве као хришћанина.

Светитељ је изашао пред суд цара Максимилијана, гдје је излијечио једног "узетог" човјека од дуготрајне болести и ово чудо многе незнабошце привуче хришћанству.

Светог Пантелејмона су осудили, а он је све муке подносио мирно и трпељиво уз помоћ Господа коме се усрдно молио.

Осуђен је заједно са свешетником Ермолајем и посјечен мачем.

Пострадао је веома млад, 9. августа 304. године, под маслином која се потом цијела окитила плодовима.

Његове мошти су постале целебне, а име Светог Пантелејмона призива се при водоосвећењу и јелеосвећењу заједно са Светим Ермолајем и осталим бесребреницима и чудотворцима.

Најљепши храм посвећен овом светитељу налази се на Светој Гори.

Свети Пантелејмон је крсна слава општине Бијељина.0 КОМЕНТАРА

  1. Прије имена Пантелејмон, био је Пантелеј што у преводу значи лав.. у помен на његово подвижништво, свима који славе његов дан страдања, све најбоље желим, а посебно срећна слава општини Бијељина и њиховом градоначелнику Мићићу!

Оставите одговор