dysko

Сократ, Славко и Енглези

Добар глас далеко се чује, а увреде, клетве и псовке са Балкана одјекну чак и у далеком Оксфорду. Пише: Небојша Вукановић Неупућен човјек би помислио да уштогљени и арогантни Енглези воле пристојност, манире и елеганцију, али би се преварио. Енглеској господи изгледа да ипак више прија бахато понашање, вербални испади, вријеђање, богохуљење па не треба […]

среда, април 2, 2014 / 11:48

Добар глас далеко се чује, а увреде, клетве и псовке са Балкана одјекну чак и у далеком Оксфорду.

Пише: Небојша Вукановић

Неупућен човјек би помислио да уштогљени и арогантни Енглези воле пристојност, манире и елеганцију, али би се преварио. Енглеској господи изгледа да ипак више прија бахато понашање, вербални испади, вријеђање, богохуљење па не треба се чудити што им је за око запао наш градоначелник кога су предложили за престижну награду најбољег градског руководиоца са аутентичним имиџом. Он не може бити аутентичнији, и за очекивати је да овог љета на хиљаде енглеских туриста са Чилипа умјесто у Дубровник похрле у Требиње и уживо виде нашу највећу атракцију и типичног балканског хомо-политикуса.

У склопу припрема за предстојећу туристичку сезону добро би било да се уради промотивни видео-прилог "Д бест оф Славко Вучуревић", и да се по граду на путу до сједишта администрације поставе инфо-пултови на којима би гости могли да погледају компилацију најбољих наступа нашег градоначелника, те да да се за веће групе туриста обезбједи пријем код градоначелника и тако споји угодно са корисним. Продајом улазница у Градску скупштину повећао би се грант Туристичкој организацији, а као и претходном, и новом градоначелнику пријеми су омиљена активност па су тако са градоначелником о развоју и важним темама до сада разговарали и инжењери пејзажне архитектуре, млади спортисти, плесачи, демонстратори, асистенти….

Сви ми држимо палчеве првом човјеку града да издржи у великој борби за престижну награду, и вјерујемо да ће наставити да бриљира све до коначног проглашења побједника у Италији. Надати се да ће поред Доброве скупо плаћене Златне чаше гостољубља још један пехар из области туризма красити кабинет првог човјека града. Ако којим случајем Славко до јула остане без подршке неког одборника, или не дај Боже изгуби скупштинску већину, увјерен сам да не терба пуно да бринемо јер ће доћи до таквог излива бијеса и испада да ће Сократ и његова награда сигурно доћи у Требиње. Иако Сократ није пострадао због туризма већ због истине и борбе за правду, сигурно би сада био поносан да види ко све са поносом добија номинаце и награде у његову част. Надам се само да због конкуренције и преузимања туриста нећемо поново нарушити добру сарадњу са сусједним Дубровником, као што је то било прије неколико година када смо изградњом писте на Зубцима угрозили рад аеродрома на Чилипима.

Као и његов шеф Младен Иванић, примјетно је да и Славко Вучуревић има одличне односе са Великом Британијом, па је Требиње у последње вријеме поред амбасадора Најџела Кејсија прије неколико дана посјетила и његова замјеница која је похвалила нашег градоначелника да добро ради и има одличне планове за будућност, те Лондонска Вестминстер фондација, па је Славкова престижна номинација из Оксофрда само круна добре сарадње. Ми и Енглези били смо савезници у свим великим ратовима, они су нам уз помоћ СОЕ и неких генерала и политичара савезнички помогли да 1941. године извршимо преврат и уђемо у рат са Нијемцима који нас је скупо коштао. Искрени и складни односи мало су били нарушени током бомбардовања и ратова 90-их година и управе Педија Ешдауна, па је лијепо видјети да се ствари поново нормализују. Страх ме је само да се затегнути односи између Русије и Велике Британије због Крима и Украјине не одразе на нашу успјешну сарадњу са браћом из Зујева. Три карте за Зујево сигурно ће постати музејски експонат и дио туристичке понуде, а ваљда у борби за туристе успијемо успоставити и равнотежу у односима са великим силама.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор