СНСД се мијења у Лакташима: Смијењен Тополовић

Након што је смијенио неколико предсједника општинских одбора у Републци Српској, предсједник СНСД Милорад Додик окренуо се у своје најбложе двориште – Лакташе.

среда, децембар 12, 2012 / 14:09

Како је данас објавио портал СНСД, предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик, у циљу консолидације односа у Општинској организацији након локалних избора, смијенио је предсједника Општинског одбора Лакташи, Милована Тополовића, који је начелник ове општине.

Унутарстраначки избори у лакташком СНСД одржаће се року од шест мјесеци.

Након скорашњих локалних избора, као један од најупечатљивијих показатеља промјене расположења бирача у РС, наводили су се резултати гласања у општинама Србац и Градишка, које припадају регији Бање Луке и Лакташа, традиционаланом упоришту и подручју из којег СНСД регрутује кадрове за функције.

Маневрисања и ДНС-исања

Међутим, слабо се или готово никако причало о изборним резултатима у општини Лакташи, која је мјесто рођења СНСД и родни крај њеног оснивача и предсједника.

СНСД је на протеклим изборима освојио 46,8 одсто гласова или 14 одборничких мјеста.  Од 15.762 освојили су 7.343 гласа, за разлику од 2008. године када је за ову странку пребројано 9.106. гласова, с тим да је тада на изборе изашло око 3.000 људи мање него сад.

Милован Тополовић, садашњи и тадашњи начелниик и свјеже смијењени предсједник ОО СНСД Лакташи, прије четири године добио је 81,9 одсто гласова (10.471), а у октобру ове године је пао на 56, 95 одсто, или 8.762 гласа

Ако погледамо резултате првих пратиоца, Српске демократске странке и коалиције "Вози Мишко" (ДП, СРС, СНС, НДС), види се да ни заједно не би могали имати више од 5.000 гласова, те с те стране СНСД не би био угрожен, поготово јер испод "опозиције" слиједе "братски"  СП и ДНС.

Оних 23 одсто, које је СНСД изгубио, покупила је коалција Вози мишко – 4 мандата, СДС – која је са 4 мантада скочила на 6 као и ДНС и СП – по два мандата (ПДП остао на 1), што је бањалучки (а и републички) тренд гласања за странке које се успјешно "крију" на власти. Да су се сви испод СНСД ујединили, могли би формирати већину, али је све пресјекао ДНС када је потписао споразум са СНСД.

Најначелник

Тополовићеви пратиоци у трци за начелника, Жељко Перенчевић из СДС и Вукашин Војновић из "Вози Мишко" не би  могли побиједити да су били "уједињени". На прошлим изборима Тополовићев једини ривал био је Смиљанић Предраг из СДС који је освојио мање гласова него Перенчевић на овим изборима, из исте странке. Она разлика коју је Тополовић изгубио се претопила Војновићу из "Вози Мишко" за којег је гласало скоро 4.000 становника општине. Ово је узоковало и непотврђене приче и нагађања да је "Вози Мишко" радила за СНСД, па се спомињу чак и неке цифре које су издвојене Војновићу да се кандидује.

Али оптужбе су стигле и у супоротном правцу, што ће рећи  – опозиција је била разједињена, а било је трзавица и унутар самог лакташког СДС. Ипак, негативна разлика од скоро 30 одсто на добро утврђеном домаћем терену, и општини која слови за најразвијенију у РС, ипак није могла проћи мирно у самом СНСД.

За крај, додајмо да је независна агенција Европског удружења менаџера и часописа "Еуроменаџер", прогласила је недавно Милована Тополовића најбољим начелником у 2012. години0 КОМЕНТАРА

  1. nema logike da se smijeni kandidat koji je dobio vise glasova nego oba protivkandidata zajedno, bez obzira sto je pao 23%,
    u pitanju je vjerovatno otkazivanje poslusnosti svemocnom, a po Laktasima se prica da Topolovic nije ni zelio biti kandidat ali je morao po naredjenu

    sto se tice Vojinovica i Perencevica cinjenica je da je Vojinovic u kampanji potpuno ignorisao Perencevica dok je ovaj i u medijima i na tribinama vise pljuvao na Vojinovica i Vozi Misko nego na SNSD, tako da ko je radio za vlast pokazace vrijeme

  2. У општини Лакташи чини ми се да долази до смјене генерација! Кандидат из ДНС-а није направио ни једну трибину али је користио најмодерније методе по defaultu код промоције својих програмских активности. Ипак је постао тако са 4000 гласова језичак на вази. То што је Тополовић смјењен говори да је СНСД у овој својој матичној општини озбиљно угрожен. Сада је добио већину, али на идућим изборима неће и то је сасвим јасно СНСД-у! Општина Лакташи има све предиспозиције да постане општина без незапослених и на томе ће се у будућности радити. СНСД је пао из разлога што је обећао 2010 кредите за борце са ниском каматном стопом, а од тога није било ништа! Људи који су послодавци полако схватају да не могу изфинансирати и државу и страначке кадрове СНСД који се у свим пословима уграђују.
    У овој општини је борачка популација запостављена и то је онај камен спотицања који ће доћи главе владајућој гарнитури која је овдје имала велико упориште. Други разлог је што су стасали млади људи који нису задовољни са понудом и издвајањем за културну сцену која има амбиције да се прошири и да игра значајнију улогу. Ту су још и пољопривредници који нису задовољни третманом власти иако је ово првенствено пољопривредни крај. У туризму на општини се може пуно више урадити и то чека нове људе са новим идејама. Што се тиче Тополовића он је губитник јер је имао буџет од око 50 милона марака 2005-2006 који је пао на 18 милиона ове године. Поставља се питање гдје су паре ако нема нових радних мјеста и ако имамо вишкове хране која нема гдје и коме да се пласира, а увозни лоби убацује своје ЕУ производе без икакве потребе и тиме угрожава буџет, односно умјесто да је обрнуто и да се буџет пуни он се тако осипа… Од богате општине направљена је политичка општина у којој стагнира производња супротно логици која каже да ова општина има потенцијала да напуни буџете 3 такве општине по броју становника (42 000)!

  3. U zadnja tri izborna ciklusa u Laktasima da je SNSD istakao konja Zekana on bi pobjedio . Meni je jaaaaaaaaaaakooooooooooo drago da je najuspjesniji nacelnik ponovo pobjedio u Laktasima jer ce tek sada njegova sposobnost doci do izrazaja. I vodice tu opstinu u svetlu buducnost. Ali sada nema vise kredita IRB nece Cubic dzabe postavljati asfalt , mozda bi trebalo da se ponovo postavi nova i modernija rasvjeta ili novi turisticki informator kada nagrnu turisti da posete najuspjesnijeg nacelnika da se ne izgube nedaj boze a i saksije od Bepra su vec dotrajale treba i o tome da se razmisli ili mozda da nacelnikov brat ponovo uradi studiju o toplifikaciji Laktasa nije dugo. Dvorana je divna ali joj fali fontana pabi bilo dobro i to da se investira. U javnim preduzecima sve uspjesni kadrovi ni nos sami ne znaju obrisati zato Vozi miiiiiiiisssssssssssssskoooooooo!

Оставите одговор