СНСД побиједио у Српцу, Шековићима и Доњем Жабару

Савез независних социјалдемократа тријумфовао је на пријевременим локалним изборима у општинама на чији су начелници аванзовали у парламент Српске. Према првим незавничним подацима, нови начелник општине Србац је кандидат Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Живко Микулић, који је на данашњим пријевременим изборима, освојио 4 993 гласова или 55,24 одсто, изјавила је Драгица Вранић, предсједник Општинске изборне […]

понедељак, јануар 17, 2011 / 00:45

Савез независних социјалдемократа тријумфовао је на пријевременим локалним изборима у општинама на чији су начелници аванзовали у парламент Српске.

Према првим незавничним подацима, нови начелник општине Србац је кандидат Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Живко Микулић, који је на данашњим пријевременим изборима, освојио 4 993 гласова или 55,24 одсто, изјавила је Драгица Вранић, предсједник Општинске изборне комисије.
Драго Ћирић, кандидат уједињене опозиције од седам странака – СДС, ПДП, СРС, ДП, Народне демократске странке, Српске напредне странке и Нове социјалистичке партије, добио је 4 046 гласова или 44,76 одсто.
Вранићева је рекла да је неважећих листића било 149 или 1,62 одсто, те да су избори протекли у фер и демократској атмосфери, без иједног инцидента.
Пријевремени избори у општини Србац расписани су након што је Централна изборна комисија БиХ 11. новембра утврдила престанак мандата за начелника Мирка Којића, који је изабран за посланика у Народној скупштини Републике Српске.
Побједник пријевремених избора за начелника општине Доњи Жабар је кандидат Савеза независних социјалдемократа Стево Стевић, који је освојио 741 глас бирача, изјавила је предсједник Општинске изборне комисије Радмила Божић.
"Други кандидат за начелника, испред СДС-а, Жељко Маријановић освојио је 658 гласова бирача, док је независни кандидат Саво Јовичић добио 51 глас бирача. Неважећих гласова је било седам", рекла је Божићева.
Сва бирачка мјеста у овој општини затворена су у 19.00 часова. Избори су протекли без гужви и инцидената.
Од укупно 1845 бирача своје право остварило је њих 1438 или 77,94 одсто. Гласало се на четири бирачка мјеста – у Доњем Жабару гдје гласало 550 бирача, Лончарима – 345, Човић Пољу – 364 и Доњем Пољу, гдје је гласало 159 бирача.
Шековићи имају новог начелника
Према првим незваничним резултатима, кандидат Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и досадашњи вршилац дужности замјеника начелника општине Шековићи Момир Ристић побједник је пријевремених избора за начелника општине, изјавио је Срни предсједник Општинске изборне комсије Шековићи Небојша Видаковић.
Он је додао да је Ристић добио 2 866 гласова, а његов противкандидат Жељко Ристић из Српске демократске странке (СДС) 1 125.
Видаковић је додао да је изјашњавање грађана протекло без икаквих проблема, те да до сада није стигао ни један приговор из страначких изборних штабова.
Ранији начелник Шековића Снежан Сокић из СДС опозван је на референдуму који је одржан у августу 2010. године.
СДС добио у Осмацима, СДА у Вукосављу
Кандидат Српске демократске странке Љубо Петровић побједнио је на ванредним изборима за начелника општине Осмаци са освојених 1 314 гласова, прелиминарни су подаци Општинске изборне комисије.
Петровића су за избор начелника подржале Партија демократског прогреса, Нова социјалистичка партија, Наша странка и Демократска странка народа Српске и Демократска партија.
Кандидат Савеза независних социјалдемократа Бранислав Бошковић добио је 818 гласова, кандидат Странке демократске акције Мирзет Алић освојио 14 гласова, а независни кандидат Кајо Чабрић пет гласова.
У 19.00 часова затворено је свих шест гласачких мјеста на којима гласало 2 169 бирача, или 60,84 одсто од укупно 3 565 бирача колико је уписано у бирачки списак.
Кандидат СДА за начелника општине Вукосавље Елвир Хаџиомеровић освојио је 1 020 гласова или 50,04 одсто од 2 000 важећих гласачких листића са редовних бирачких мјеста, а његов противкандидат Борислав Ракић из СНСД-а 980 гласова или 49,96 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Вукосавље Ђорђо Божић.
Он је рекао да је на редовним бирачким мјестима гласало 2 025 гласача од укупно 3 907 уписаних, од чега је 2 000 гласачких листића било важеће, а 25 неважеће.
Према његовим ријечима, на непотврђеним и листићима за гласање у одсуству гласало 96 бирача.Оставите одговор