dysko

Шминкање кошмара

(Вјера. Бајке. Маркетинг. Омерта.) Још само у Додика вјерујем! Ову реченицу имали смо прилике да често чујемо од многих невољника који су у потрази за хљебом и правдом јавно протестовали пред Народном скупштином Републике Српске. И премијер би се ту појављивао. Попут добре виле рјешавао је проблеме. Некима је нашао смјештај, друге запослио. Додуше, без […]

среда, март 10, 2010 / 17:17

(Вјера. Бајке. Маркетинг. Омерта.)

Још само у Додика вјерујем! Ову реченицу имали смо прилике да често чујемо од многих невољника који су у потрази за хљебом и правдом јавно протестовали пред Народном скупштином Републике Српске.

И премијер би се ту појављивао. Попут добре виле рјешавао је проблеме. Некима је нашао смјештај, друге запослио. Додуше, без конкурса. Али навикли смо ми на то. Па што не би једног инвалида премијер запослио без конкурса ако су се стотине партијских папагаја, секретарица, портпарола и иних, такође запослили без конкурса?

Па како онда и зашто да падне СНСД? Па баш зато. Све вјере, осим оне у Додика (Бога изузимам), су као и институције: неповратно уништене партијском номенклатуром у Републици Српској. Остао је само Додик, који ово бреме више не може да носи нити да издржи. Примјера је много…

Медицинска електроника постаје пословни простор, који тајкун у договору са Владом (а зна се Ко Је Влада) купи јефтиним триком и још јефтинијим парама. Онда избаце раднике напоље. Сјећате се… на минус 10 степени Целзијуса: доктори, сестре и инжењери избачени су на улицу а врата закључана. Још су збуњени, уплашени, и ни данас не смију да проговоре о томе. Омерта. Сицилијански закон шутње.

Тражи им се посао на другом мјесту – гдје ће преселити заједно са хиљадама пацијената који су на минус 10 степени дијелили њихову судбину. А све се збило због „плус шест“. Наравно – плус 6 милиона! Власник је купио удио Медицинске електронике за смијешних 180.000 КМ по наштиманој процедури. Па је онда на мафијашки начин истјерао медицинско особље и пацијенте. Потом је изнајмио простор у којем су они радили – за мјесечну кирију од 100.000 КМ на пет година богатом закупацу (МТЛ). Премијер је ћутао. Значи, за двије кирије остварена је добит од 6 милиона КМ за пет година. Чија је то добит? Ко дијели паре? Омерта.

Затим, на улици заврше и радници урбанистичког завода по сличном моделу. Мало медијске пажње и – крај. Омерта. А онда отпусте двадесетак дистрофичара, махом инвалида у колицима. Још се не зна ко је намерачио њихову зграду. Али кад тајкун намерачи па се онда договори са влашћу, ту више нема помоћи. Ту влада омерта и свети српски тајкунски интерес, а радници и инвалиди напоље. Хумано нема шта.

Једног запослиш, а остале избациш. И? Најслабији, дакле дистрофичари, одржаше нам лекцију из храбрости. Дрзнуше се и накратко ранише омерту. Дистрофичари у колицима – заказали блокаду путева! На неким ТВ станицама (знате на којој нису) рекли су да имају 40 марака инвалиднине у нашем – бољем ентитету, а они у федералном, дакле лошијем, преко 400 марака мјесечно. Сви смо били згрожени. Све то дешава се ту поред нас, пред очима свих нас, осим пред камерама РТРС-а! Они снимају само бајке! Премијер је прво поручио да није свемоћан, а онда кад је враг однио шалу одријешио је кесу и са два милиона (без тендера) зачепио рупу и смирио најнезаштићенију популацију у нашој малој Републици.

Дакле, нерадом институција држава се доказивала на најслабијим и најнезаштићенијим, па је премијер – који је очито и јачи и важнији од њених институција – сам ријешио проблем. Папагаји настављају причу о премијеру као доброј вили. Они, који су засада спасили стомак од глади и своју цркавицу (читај 40 КМ) у бољем дјелу БиХ, улазе у фазу: ћути и не таласај, добро је и ово.Омерта поново јаше. Али јаше и стварност. Стижу умањене пензије, отпуштају се труднице са посла, пуштају се убице на слободу, а функционери граде базене и винограде, и купују лимузине пред којим се богобојазно склањамо. Медијима се нуди помоћ (читај паре за поткупљивање) да не виде ништа лоше, а да преувеличају и најмање добро.

Иду избори. Кошмар треба нашминкати.

Све цури на све стране и сви се надају да им једино Додик може помоћи. Парадоксално, али исту наду дијеле бизнисмени, неуспјешни и бахати функционери, и убога сиротиња. Систем се распао а по некима није није ни настао. Остао је само ОН. Проблем је у томе што је његова потреба да помаже све више мотивисана маркетингом и превенцијом штете од сазнања да неће још дуго моћи овако. Потребе су све веће, а могућности све мање. Харизма се топи. Хоће ли се сјетити институција?

Међутим, институције које би нас спасиле, помогле и заштитиле, уништене су баш тим истим маркетингом а у корист његове харизме, односно за потребе једног човјека. На том принципу егзистира, богати се и малтретира нас гомила конвертита, која тобож представља власт РС, а заправо су комбинација паразита и папагаја.

Њихови шофери и секретарице већ су „рокфелери из наших сокака“, а њихово богатство већ вријеђа здрави разум. Сви су они постали Додик. Неки га чак имитирају. По правилу – искључиво његове негативне особине! Зато СНСД мора да падне. Већ сад. То је неминовно. Наше је да не дозволимо да тај пад буде на штету Републике Српске… Јер ће у току пада СНСД правити много глупости. У ствари, већ их прави.

Мислите о томе. И проговорите! противном, омерта је и наша судбина.Оставите одговор