Словенија: "Партизански евро"

Словеначка влада је одбацила оптужбе да је издавањем "партизанског евра” са петокраком звијездом направила политичку провокацију уочи прославе 20. годишњице независности земље. Посланик Словеначке демократске партије поставио је влади питање да ли је издавање „партизанског евра” била идеолошка провокација. Звијезда петокрака је била „кључни симбол окупаторске ЈНА” током агересије на Словенију 1991. године, устврдио је […]

уторак, мај 17, 2011 / 18:00

Словеначка влада је одбацила оптужбе да је издавањем "партизанског евра” са петокраком звијездом направила политичку провокацију уочи прославе 20. годишњице независности земље.

Посланик Словеначке демократске партије поставио је влади питање да ли је издавање „партизанског евра” била идеолошка провокација. Звијезда петокрака је била „кључни симбол окупаторске ЈНА” током агересије на Словенију 1991. године, устврдио је посланик Бруно Гримс, пренјео је портал Индекс.хр.

Словенија је, као чланица европске монетарне уније, искористила право да на заједничку валуту стави значајне људе из своје историје. Тако се на кованици од два евра нашао партизански херој Франц Розман Стане. Његов лик са звијездом петокраком, на националној страни евра, одобрила је Европска комисија. Словенија је почетком марта издала милион кованица са ликом легендарног партизана.

То је у једном делу словеначке јавности изазвало различите коментаре, па и противљења. Влада је, међутим, одбацила тврдње да је том „провокацијом” жељела да скрене пажњу са катастрофалне економске кризе и да то не треба доводити у везу са 20. годишњицом независности земље.

Ветерани-партизани у Словенији поздравили су овај потез владе као „промовисање словеначког антифашизма” у Европској унији.Оставите одговор