Слави Сарајево, слави Српска: Немања Мајдов свјетски првак у џудоу

Немања Мајдов је освојио златну медаљу на Свјетском првенству у џудоу у катеорији до 90 килорама, које се одржава у Будимпешти.

петак, септембар 1, 2017 / 21:38

У узбудљивом финалу је савладао Словенца Михаела Жганка на правило голден скор, пошто су судије противника казниле другим жутим картоном. Од самог старта финалне борбе  Немања Мајдов је био изразито супериоран.  Већ после шездесетак секунди борба се преселила у партер, гдје је Словенац покушавао да надјача Мајдова, а финалисти су показивали своју драж, динамику, лепршавост, тактичко надмудривање.

Прва четири минута борбе завршена су без побједника, па су новог свјетског првака одлучивали продужеци, велика неизвјесност је трајала до краја. Мајдов је постао свјетски првак у својој првој сениорској сезони.

Жганк је у полуфиналу савладао другог Србина, европског првака Александра Кукоља, који је на крају остао без медаље након пораза у репесажу, од касније бронзаног Усанга Маргијана из Грузије. Оправдање се ипак мора наћи у томе да је Кукољ на првенство дошао болестан. Упркос свему приказао је доста на турниру, а у четвртфиналу је без проблема савладао једног од најбољих свјетски џудиста, Монгола Антанбагана Бантулга.

Иначе Кукољ је рођен у главном раду Чешке, а његови родитељи су из Зворника. Немања Мајдов је из Српског Сарајева, гдје је започео спортску каријеру, а од 2013. наступа за Србију. Има 21 годину, сребро са Игара за младе олимпијце 2014, када је пролашен за најбољег младог спортисту Србије.

Током читавог турнира у Будимпешти Немања се сјајно борио, те је златна медаља потпуно заслужена.

Прва препрека на овом првенству је био Асли Гонзалес, свјетски шампион. Након сјајног Аслија Гонзалеса, Мајдов је на казну, прије завршетка меча савладао Ислама Бозбајева, вицешампиона недавно одржаних азијских игара.

Послије побједа над представницима Средње Америке, па Азије, на реду је био и Африканац, Ејал Ле Бо из Конга. Побједом над Африканцем Мајдов је обезбиједио полуфинале против домаћег такмичара Кристијана Тота. Сјајни Мајдов је у полуфиналу савладао домаћина Кристијана Тота у голден скору.Оставите одговор