Сиријске снаге ушле тенковима у лучки град Банијас

Сиријске снаге безбједности ушле су тенковима у лучки град Банијас, дан након протеста широм земље, у којима се тражи смјена владајућег режима, рекли су сиријски активисти. Исти извори наводе да је војска гађала сунитске дијелове града који су се успротивили аутократском режиму предсједника Башара ал-Асада, као и да су прекинуте електро и телефонске линије у […]

субота, мај 7, 2011 / 11:36

Сиријске снаге безбједности ушле су тенковима у лучки град Банијас, дан након протеста широм земље, у којима се тражи смјена владајућег режима, рекли су сиријски активисти.

Исти извори наводе да је војска гађала сунитске дијелове града који су се успротивили аутократском режиму предсједника Башара ал-Асада, као и да су прекинуте електро и телефонске линије у граду и околним областима.

Војска је тенковима ушла ноћас у Банијас на Средозменом мору, дан након сукоба са антивладиним демонстрантима у којима је убијено 30 људи.

Страхује се да ће ова акција бити увод у војну операцију великих размјера у Банијасу, сличну оној у јужном граду Дери.

Сиријске снаге безбједности отвориле су јуче ватру на демонстранте и убили више од 30 људи што се види као знак да је Асад спреман да се суочи са таласом међународних осуда.

УН су најавиле да ће послати истражни тим у Сирију, а очекује се да ће ЕУ увести санкције сиријским званичницима наредне седмице.

У Вашингтону, портпарол Стејт дипартмента Марк Тонер рекао је да САД врше притисак на сиријску владу да "прекине са насиљем против невиних цивила који само желе да изнесу своје аспирације у циљу веће демократије".

Јучерашњи протести одржани су широм земље од Дамаска до Средоземног мора и сјевероистока земље.

Крвопролиће у петак посљедње је у скоро седмичном циклусу масовних протеста.

У међувремену, расте притисак на Асада, који инсистира да иза протеста стоји страна завјера "терористичких група".

Више од 580 цивила и 100 војника убијено је од почетка устанка, рекле су групе за људска права.

"Овдје се ради о систематском нападу на цивиле, политичкој одлуци да се убијају ненаоружани демонстранти што може бити злочин против хуманости", рекао је савјетник при организацији "Хјуман рајтс воч" Рид Броди агенцији АП.

Асад, који је дошао на власт послије свог оца 2000. године, одлучан је да угуши побуну народа која је постала највећа пријетња "династији" његове породице, која је на власти већ 40 година.Оставите одговор