Сирија: Стравична смрт 18-огодишњакиње у затвору

У мртвачници у сиријском граду Хомсу пронађено је измучено тијело 18-годишње Зејнаб ал Хосни, за коју се вјерује да је прва жена која је умрла у затвору током шестомјесечних протеста против режима предсједника Башира ал Асада, саопштила је данас организација за заштиту људских права "Амнести интернешнел". У саопштењу се наводи да је породица убијене жене […]

петак, септембар 23, 2011 / 17:38

У мртвачници у сиријском граду Хомсу пронађено је измучено тијело 18-годишње Зејнаб ал Хосни, за коју се вјерује да је прва жена која је умрла у затвору током шестомјесечних протеста против режима предсједника Башира ал Асада, саопштила је данас организација за заштиту људских права "Амнести интернешнел".

У саопштењу се наводи да је породица убијене жене тијело пронашла случајно док су трагали за тијелом њеног брата Мухамеда Диба ал Хоснија, који је активиста антивладиног покрета.

Породица наводи да су жени одсјечене глава и руке, а кожа огуљена.

"Потврђено је да је Зејнаб умрла док је била у притвору. Ово је један од најтежих узрока смрти у затвору које смо до сада видјели", рекао је замјеник директора "Амнести интернешнела" за Блиски исток и Сјеверну Африку Филип Лутер.

Међународна организација истиче да су Зејнаб 27. јула отеле особе у цивилној одјећи за које се претпоставља да су припадници безбједносних снага, највјероватније, да би извршили притисак на њеног брата да се преда.

Према подацима "Амнести интернешнела", од марта, када је почела побуна против власти, у сиријским затворима су умрла 103 лица.

УН је раније саопштио да се претпоставља да је 2 600 људи погинуло од почетка побуне.Оставите одговор