Сирија: Хапси се на све стране

Сиријске организације за заштиту људских права саопштиле су да су власти појачале кампању за гушење антивладиних немира и да од викенда спроводе хапшења од врата до врата. Директор "Националне организације за људска права у Сирији" Амар Кураби рекао је данас да је његова организација документовала имена око 1 000 људи, који су од суботе ухапшени. […]

уторак, мај 3, 2011 / 23:12

Сиријске организације за заштиту људских права саопштиле су да су власти појачале кампању за гушење антивладиних немира и да од викенда спроводе хапшења од врата до врата.

Директор "Националне организације за људска права у Сирији" Амар Кураби рекао је данас да је његова организација документовала имена око 1 000 људи, који су од суботе ухапшени.

Према његовим ријечима, велики број људи води се и као нестао.

Катарска телевизијска станица Ал џазира упутила је захтјев Дамаску за информацију о једном од својих новинара, који се води као нестао од краја прошле седмице.

Дороти Парваз је из Катара отишла да прати догађаје у Сирији, али Ал џазира са њом није била у контакту од када се она искрцала из авиона у Дамаску.

Током протекле седмице, влада предсједника Башара ал Асада појачала је кампању за гушење немира у Сирији.

Војска и тенкови распоређени су у разним градовима, укључујући и Деру на југу Сирије.

Активисти наводе да су безбједносне снаге на силу улазиле у куће у старом дијелу Дере и да су одвели велики број мушкараца млађих од 40 година.

Француска тражи санкције

Француска жели да Европска унија уведе санкције сиријским лидерима међу којима и предсједнику Башару ал-Асаду као одговор на насилно гушење продемократских протеста, изјавио је данас француски министар спољних послова Ален Жипе.

„Покушавамо да радимо са нашим европским партенрима”, рекао је Жипе новинарима.

На питање да ли ће се санкције односити и на Асада, Жипе је одговорио „Француска то жели”, преноси Ројтерс.Оставите одговор