Савјет Европе забринут због нетолеранције у српском друштву

Савјет Европе изразио је данас забринутост због нетолеранције и насиља присутних у српском друштву због чега су власти морале да забране јавна окупљања, укључујући и Параду поноса у Београду. „Дубоко смо забринути због количине мржње и насиља које је присутно у српском друштву, а које је навело државне власти да донесу драстичну одлуку и ограниче […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 18:39

Савјет Европе изразио је данас забринутост због нетолеранције и насиља присутних у српском друштву због чега су власти морале да забране јавна окупљања, укључујући и Параду поноса у Београду.

„Дубоко смо забринути због количине мржње и насиља које је присутно у српском друштву, а које је навело државне власти да донесу драстичну одлуку и ограниче слободу окупљања грађанима” наводи се у саопштењу из канцеларије шефица мисије СЕ у Београду Антје Ротемунд.

То представља ометање развоја плуралистичке демократије у земљи, оцијенила је та званичница.

Ротемунд је указала да би политичари и доносиоци одлука требало да јасно заузму став о недјељивости људских права, да активно промовишу основне слободе заштићене Европском конвенцијом о људским правима, и боре се против предрасуда и стереотипа.

„Власти, цивилно друштво, медији и представници политичког и друштвеног живота би требало да оформе коалицију и активно се боре против говора мржње, хомофобије и свих облика дискриминације и насиља”, закључио је СЕ.

Парада поноса требало је да се одржи 2. октобра у Београду, али су власти Србије одлучиле да забране сва јавна окупљања из безбједносних разлога.Оставите одговор