Само Италијани дали понуду за Колубару

Италијанска компанија Едисон једина је поднијела понуду за стратешко партнерство у изградњи термоелектране Колубара Б, саопштила је данас Електропривреда Србије (ЕПС). Како се наводи у саопштењу, понуда је данас отворена, а ЕПС ће до 31. маја потенцијалним партнерима из Италије саопштити одлуку да ли је понуда прихватљива. „Посебни тимови ЕПС-ових стручњака разматраће техничке, економско-финансијске и […]

петак, мај 20, 2011 / 18:55

Италијанска компанија Едисон једина је поднијела понуду за стратешко партнерство у изградњи термоелектране Колубара Б, саопштила је данас Електропривреда Србије (ЕПС).

Како се наводи у саопштењу, понуда је данас отворена, а ЕПС ће до 31. маја потенцијалним партнерима из Италије саопштити одлуку да ли је понуда прихватљива.

„Посебни тимови ЕПС-ових стручњака разматраће техничке, економско-финансијске и остале аспекте понуде ‘Едисона’, после чега ће ЕПС донети одлуку о статусу пројекта”, наводи се у саопштењу.

Изградња ТЕ Колубара Б почела је 1988. године, а три године касније она је обустављена. У тај пројекат је до сада уложено више од 300 милиона евра.

За изградњу трећег блока у термоелектрани „Никола Тесла Б” (ТЕНТ Б), снаге 700 мегавата, није стигла ниједна понуда, саопштили су из Електропривреде Србије. Од пет квалификованих понуђача, за ТЕНТ Б3 био је заинтересован њемачки РВЕ .

Тендери за стратешке партнере ЕПС у градњи два блока од по 350 мегавата у термолектрани „Колубара Б” и блока од 700 мегавата у Термоелектрани „Никола Тесла Б” расписани су у јануару 2009. године, а укупна вриједност инвестиције процијењена је на више од 1,6 милијарди евра.

Према ранијим наводима представника ЕПСа-, удио ЕПС-а у власништву у новим објектима не може бити мањи од 20 одсто, али ни већи од 49 одсто.

Рокови за достављање понуда продужавани су у више наврата.Оставите одговор