Сафикада: Прва бањолучка опера

Припреме за извођење опере о несрећној љепотици Сафикади су увелико у току, а организатори овог значајног умјетничког подухвата најављују да ће премијера бити средином јула на бањoлучкој тврђави Кастел. Либрето је написао новинар и публициста Славко Подгорелец, а музику је компоновао професор и диригент Мухарем Инсанић. Аранжман цијелог дијела је повјерен Светозару – Саши Ковачевићу, […]

петак, мај 27, 2011 / 15:28

Припреме за извођење опере о несрећној љепотици Сафикади су увелико у току, а организатори овог значајног умјетничког подухвата најављују да ће премијера бити средином јула на бањoлучкој тврђави Кастел.

Либрето је написао новинар и публициста Славко Подгорелец, а музику је компоновао професор и диригент Мухарем Инсанић. Аранжман цијелог дијела је повјерен Светозару – Саши Ковачевићу, професору музике из Новог Сада.

Улога Сафикаде повјерена је Бањoлучанки Дуњи Симић, првакињи Франкфуртске опере. Ангажовани су и млади сарајевски оперски пјевач Амир Сарачевић, као и Ивица Шарић, првак Опере Народног позоришта Сарајево. Славна београдска оперска пјевачица Радмила Смиљанић тумачиће улогу Сафикадине мајке.

Опером ће дириговати маестро Огњен Бомоштар, режију потписује Александар Пејаковић, а костимографију Вања Поповић.
"Пројекат обухвата ангажман 100 извођача. Формиран је и оперски хор који ће чинити 40 чланова, оперски оркестар од 36 чланова, а такође је договорена и сарадња са КУД ‘Веселин Маслеша’, чији ће чланови учествовати у реализацији", рекао је Мухарем Инсанић, идејни покретач настанка опере "Сафикада".

Према његовим ријечима, од посебног значаја је то што су се у вези с овим пројектом у потпуности ослонили на домаће снаге.
"Музичко сценско дјело опера је спој свих умјетности и драго ми је да ће управо кроз ову форму бити изведена чувена легенда о Сафикади. Текст је изузетно племенит, музикалан и одвео ме у воде у којима сам са својим сарадницима радио четири године", навео је Инсанић.

Инсанић напомиње да је рад на овом пројекту одговоран и напоран, али циљ и овог пута оправдава средство.

"Сам сценарио ‘Сафикаде’ говори да ће заиста бити спектакуларно да се изведе управо на зидинама Кастела, гдје већ самим њеним постојањем имамо добар дио сцене", истакао је Инсанић.
Бањалучани ће имати прилику да у опери о чувеној легенди уживају око сат и по времена.

Како је навео Инсанић, финансијску подршку за овај пројекат обезбиједиће Административна служба града Бања Лука, Министарство просвјете и културе РС, а недавно је потписан и уговор о сарадњи са Хyпо Алпе Адриа Банк из Бања Луке. Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и "Независне новине".

Легенда

Много је легенди о томе шта се десило са Сафикадом. Ово је једна од њих: млада Сафикада заљубила се у једног војника који је служио у тврђави Кастел. Љубав је била узајамна. Иако је све звучало као у бајци, једнога дана дошла је обавијест да војник кога је Сафикада толико вољела одлази на далеки фронт. Сафикада је тешко поднијела одлазак свог вољеног. Убрзо након његовог одласка добила је вијест да је њен вољени изгубио живот на Далеком истоку, те је у најљепшем свадбеном руху похитала пред топ на Кастелу, који је сваки дан означавао подне, и тако отишла у смрт да би вјечно била са својим вољеним.

Само мјесто гдје је сахрањена није са сигурношћу утврђено, а према једној од прича сахрањена је у комплексу Ферхадије у Сафикадином турбету, које је уништено минирањем Ферхадије 1993. године.Оставите одговор