САД: Заштита од поплава

У америчкој савезној држави Луизијани, војни инжењери отворили су огромне уставе и поплавили површину од три милиона хектара земљишта на југу да би заштитили велике градове дуж набујале ријеке Мисисипи. Циљ отварања одводног канала Морганза је преусмјеравање поплавног таласа даље од градова Батон Руж и Њу Орлеанс. Гувернер Луизијане Боби Џиндал изјавио је да је […]

недеља, мај 15, 2011 / 09:40

У америчкој савезној држави Луизијани, војни инжењери отворили су огромне уставе и поплавили површину од три милиона хектара земљишта на југу да би заштитили велике градове дуж набујале ријеке Мисисипи.

Циљ отварања одводног канала Морганза је преусмјеравање поплавног таласа даље од градова Батон Руж и Њу Орлеанс.

Гувернер Луизијане Боби Џиндал изјавио је да је отварање тих брана постепено и контролисано, како би се оставило довољно времена становницима да се евакуишу, као и да се пружи прилика локалној популацији црних медвједа да се попну на виша подручја.

Ове бране до сада су биле отворене само једном, 1973. године.

Отварањем тих поплавних пролаза смањиће се притисак на бране низводно које штите Батон Руж и Њу Ореланс, као и бројне рафинерије и хемијске фабрике у доњем току Мисисипија.

Међутим, отварањем тих брана поплавиће се и десетине хиљада хектара пољопривредног земљишта, са око 25 000 људи и једанаест хиљада зграда.

Црвени крст саопштио је да је обезбједио бројна склоништа за становништво који ће бити присиљено да напусти своје домове можда и на неколико седмица, све док се поплавне воде не повуку.

Амерички предсједник Барак Обама посјетиће сутра полављена подручја, као и град Мемфис у држави Тенеси.

Водостај Мисисипија достигао је ове године ниво невиђен у посљедњих неколико деценија под утицајем обилних киша и прољећњег отапања.

Званичници наводе да су ово највеће поплаве у Луизијани од 1927. године.

Америчке власти саопштиле су да ће пољопривредници чије су њиве под водом добити надокнаду због изгубљених усјева.Оставите одговор