САД: Католичка црква прикривала злостављање дјеце

Роберт Фин, католички бискуп из Канзас Ситија, у америчкој држави Мизури, највише је рангирани црквени званичник у САД који је оптужен да је прикривао дугогодишње случајеве злостављања дјеце од стране свештеника. Он се суочава са кривичним гоњењем јер није рекао полицији за дјечију порнографију која је пронађена у компјутеру једног њему подређеног свештеника, пише данас […]

субота, октобар 15, 2011 / 11:13

Роберт Фин, католички бискуп из Канзас Ситија, у америчкој држави Мизури, највише је рангирани црквени званичник у САД који је оптужен да је прикривао дугогодишње случајеве злостављања дјеце од стране свештеника.

Он се суочава са кривичним гоњењем јер није рекао полицији за дјечију порнографију која је пронађена у компјутеру једног њему подређеног свештеника, пише данас "Сандеј телеграф".

Фин се појавио пред судом у области Џексон гдје се изјаснио да није крив за оно за шта га оптужују, а то је да није пријавио злоупотребу. Законом се предвиђа једногодишња затворска и новчана казна 1. 000 долара.

Оптужена је и његова дијецеза чији су се адвокати, такође, изјаснили да нема кривице. Дијецеза се терети за помагање у дистрибуцији дјечије порнографије.

Тужилац Жан Петерс Бејкер рекао је да је бискуп "имао довољно разлога да посумња" у злоупотребу и злостављање дјеце након што је сазнао за фотографије и требало је одмах да обавијести полицију.

Тужилац је најавио да ће се "жестоко борити у овом случају јер се ради о заштити дјеце".

Он је додао да жели да осигура да се у будућности овако нешто не понови.

Бискуп Фин је признао да су он и још неколико других званичника сазнали у децембру 2010. године за стотине "узнемирујућих" фотографија дјеце на компјутеру који је користио велечасни Шон Ратиган, али није случај пријавио полицији до маја ове године, пет мјесеци касније.

Вјерује се да су црквни званичници заједно покушали да униште доказе.

Дијецеза је упозорена на понашање Ратигана у мају прошле године када је начелник школе у којој је овај предаво рекао да се свештеник понашао непрописно у односима са дјецом.

У децембру прошле године компјутерски техничар пронашао је на лаптопу Ратигана фотографије дјеце, нека стара двије године, већином дјевојчица.

Већину је фогорафисао Ратиган.

Бискуп Роберт Фин знао је за овај случај, али ипак није контактирао полицију.

Умјесто тога вјерује се да је покушао да сакрије доказе заједно са другим званичницима Цркве вративши рачунар Ратигановом брату.

Полиција је коначно обавијештена у мају ове године.

Ратиган је ухапшен и биће оптужен за непристојно фотографисање дјевојчица у разним приликама, па чак и током Ускрса.

До сада ниједан амерички бискуп није оптужен за прикривање оваквих кривичних дјела, иако је подигнут велики број отпужница против црквених званичника који су прикривали случајеве злостављања и злоупотребе.

У неким случајвеима дотични свештеници пребацивани су у друге парохије како би се заташкала афера.Оставите одговор