САД: Црне кутије у аутомобилима

Америчка национална агенција за безбједност у саобраћају наводно би већ следећи мјесец требало да донесе одлуку о стандардизовању црних кутија за аутомобиле. Баш као и код авиона, аутомобилске црне кутије су уређаји који у сваком тренутку биљеже све параметре вожње, израђене су од робусног материјала који би требало да издржи и најтеже саобраћајне несреће и […]

недеља, мај 29, 2011 / 22:03

Америчка национална агенција за безбједност у саобраћају наводно би већ следећи мјесец требало да донесе одлуку о стандардизовању црних кутија за аутомобиле.

Баш као и код авиона, аутомобилске црне кутије су уређаји који у сваком тренутку биљеже све параметре вожње, израђене су од робусног материјала који би требало да издржи и најтеже саобраћајне несреће и могу да послуже као извор вриједних података за унапређење саобраћајне безбједности.

Ипак, возачи с оне стране Велике баре, очекивано, нису одушевљени идејом Великог брата, посебно зато што још није јасно ко ће све имати приступ поменутим подацима и у којим све околностима, као и о којим ће тачно информацијама бити ријеч. Оно што би многе могло да изненади јесте да црне кутије постоје у појединим аутомобилима већ неко вријеме, а да многи власници то ни не знају.

Неки произвођачи попут, примера ради, Џенерал Моторса, почели су их уграђивати почетком 90-их. Ипак, пракса је досад показала да, кад Америчка национална агенција за безбједност у саобраћају нешто одлучи, тако најчешће и буде, па не сумњамо да ће америчка агенција и овај пут, након што стандардизује захтеве аутомобилских произвођача, прогурати свој закон.Оставите одговор