Шабачка Млекара добила ХАЛАЛ стандард

ШАБАЦ – Агенција за сертификацију ХАЛАЛ производа уручила је Млекари Шабац сертификат који је један од предуслова за извоз у муслиманске земље. Директор Шабачке млекаре Зоран Матић рекао је да ће та фабрика у наредне двије седмице извести прве количине „Шабачке фете” и „Ала кајмака” у Либију, Азербејџан и Египат. „ХАЛАЛ сертификат је наша улазница […]

недеља, новембар 14, 2010 / 16:38

ШАБАЦ – Агенција за сертификацију ХАЛАЛ производа уручила је Млекари Шабац сертификат који је један од предуслова за извоз у муслиманске земље.

Директор Шабачке млекаре Зоран Матић рекао је да ће та фабрика у наредне двије седмице извести прве количине „Шабачке фете” и „Ала кајмака” у Либију, Азербејџан и Египат.

„ХАЛАЛ сертификат је наша улазница на тржишта исламских земаља. Радимо пуним капацитетом, а у наредној години рачунамо на обрт од 60 милиона евра, од чега ће 40 одсто бити из извоза”, рекао је Матић.

Директор Агенције за сертификацију ХАЛАЛ производа Мустафа Јусуфспахић рекао је да тржиште муслиманских земаља, али и домаће тржиште нису довољно искоришћени.

„У Европи има више од 52 милиона муслимана, а у Србији око пола милиона, а то тржиште потпуно је неискоришћено. Релативно мали број домаћих фирми има стандард квалтета ХАЛАЛ, а могао да га лако добије”, рекао је Јусуфспахић.

Према његовим ријечима ХАЛАЛ сертификат представља потврду да производ није штетан по здравље и да не садржи алкохол и намирнице свињског поријекла.

Јусуфспахић је навео да тај сертификат имају 34 српска произвођача, углавном кондиторских производа, квасца и уља.

Он је у име Исламска заједница Србије данас потписао протокол о сарадњи са концерном "Фармаком МБ", чији је дио Млекара, о заједничком наступу на тржиштима муслиманских земаља и реализацији пројеката у Санџаку, Рашкој области и југу Србије.

Млекара Шабац дневно преради 210.000 литара млијека а половина производње се извезе на тржишта Црне Горе, БИХ, Хрватске, Русије, Албаније и Македоније.Оставите одговор