11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Русија јача позицију на свјетском тржишту жита

У Русији ће почетком октобра бити прикупљено 90 милиона тона жита – ови резултати су за један и по пута већи него 2010. године. Земља јача своје позиције на свјетском тржишту жита. Према рачуницама стручњака, од јула до септембра Русија је извезла око десет милиона тона жита. Овако високих показатеља није било у току свих […]

петак, октобар 7, 2011 / 09:42

У Русији ће почетком октобра бити прикупљено 90 милиона тона жита – ови резултати су за један и по пута већи него 2010. године.

Земља јача своје позиције на свјетском тржишту жита. Према рачуницама стручњака, од јула до септембра Русија је извезла око десет милиона тона жита. Овако високих показатеља није било у току свих година након нестанака Совјетског Савеза.

Руски извозници жита, који су се вратили на свјетско тржиште након ембарга од скоро годину дана, могу бити задовољни. Од јула кад је укинута забрана за извоз, у иностранство је продато скоро десет милиона тона.

При том, судећи по статистици, обим извоза расте из мјесеца у мјесец. И то су рекордни показатељи. У току последњих двадесет година Русија није извозила намирнице у таквим количинама.

Предсједник аналитичког центра "Совекон" Андреј Сизов сматра да је фактор број један овакве експанзије обнављање љетине ове године.

"Ми је процјењујемо на 90 милиона тона, што у знатној мјери превазилази прошлогодишњу љетину од 61 милиона. Појављују се нови увозници руског жита, између осталог, земље Јужне Европе" – каже Сизов.

Раније у овом региону није било испорука у тако великим количинама. То је дјелимично повезано с тим што се врло споро одвија извоз жита из Украјине. И дио украјинских уговора добили су руски произвођачи.

У посљедње вријеме дошло је до битне диверсификације руског извоза жита, каже предсједник Руског житарског савеза Аркадије Злочевски.

Постоје нови правци – то су прије свега тржишта Југоисточне Азије, земље Азијско-Тихоокеанског региона.

"Почели смо да освајамо ове правце великим испорукама, иако се оне засад не могу назвати масовним. Међутим, тржиште се први пут упознаје са нашим житом. У фебруару 2010. године у Сингапуру смо одржали конференцију и упознали јужноазијске потрошаче о нашем житу" – истиче Злочевски.

Затим је рад обустављен у периоду ембарга. И сад, након укидања ембарга све је настављено и почеле су већ не пробне, већ системске испоруке руског жита у земље као што су Тајланд и Индонезија.

Осим тога, Русија рачуна да ће у најскорије вријеме проширити своје присуство на тржишту жита на Блиском Истоку и у Африци. Један од водећих партнера може постати Саудијска Арабија, чија је делегација овог љета посјетила Москву. Планирано је отварање заједничког предузећа и изградња амбара за претовар. Тим прије што ресурси за то постоје.

Злочевски процјењује да ће извозни потенцијал Русије ове године износити најмање 30 милиона тона.Оставите одговор