Русија и младост: Велики Форум младих у Сочију – 20.000 учесника

У сусрет другог годишњици Специјалне војне операције, коју је Руска Федерација предузела на територији бивше совјетске републике Украјине, можемо примјетити само да се предвиђања и основни наративи западних медија нису остварили.

субота, фебруар 17, 2024 / 13:21

Шта будућности носи, а шта су јој прогнозирали?

Први циљ је био изоловати Русију, због дипломатско-војних потеза, какви не одговарају ривалском савезу са сједиштем у Бриселу, који је од Украјине намјеравао направити своју колонију. И у томе у великој мјери, нажалост, и успио.

Оно што није успјело, јесте изолација Русије на начин да то оштети њену економију и потпуно јој уруши дипломатски углед. У двије посљедње године, прије да је нуклеарна сила као Француска, избачена из својих колонијалних сфера утицаја у Африци, него што је Русија помјерена из своје зоне утицаја у свијету.

Чипови из вешмашина и даље погађају Кијев

На почетку сукоба, западни политичари и дипломате, сасвим небираним ријечима су се изражавали о Русији. Да је то бензинска пумпа са нуклеарним наоружањем и да ће врло брзо исцрпити залиху чипова за производњу крстарећих ракета, те да им остаје да их сада узимају из машина за прање судова и веша.

Данас, јасно је да Русија није изолована, односно окренули су јој леђа они који јој и раније нису жељели добро. До које мјере желе да се то не сазна на Западу, показује и хистерија везано за интервју Такера Карлсона са предсједником Руске Федерације, Владимиром Владимировичем Путином.

Захваљујући уставним промјенама из 2020. године, Русија је и званично земља  оријентисана на младе. Не само словом устава, у која су укључена права дјетета, него је Русија створила многе могућности за развој младих Руса и њихових гостију из иностранства. Све више студената је и из српских земаља, јер схватају да тамо добијају врхунско знање, а живе у пријатељској средини; што се никако не може рећи за однос западних Европљана и сјеверних Американаца према српском народу у цјелини.

Зашто Американци уче лошије од Руса, а Русе воле Африканци?

За разлику од земаља Запада, Русија има одговорну, културну и образовану омладину, која је будућност ове земље. А можда и свијета, обзиром на то да се преко половине америчке омладине изјашњава као геј или бисексуално, односно да и поред огромних улагања у образовање, средњошколци у САД заостају за другим земљама свијета, а посебно оним које се називају «развијеним».

Што се тиче сиромашних земаља Африке и Азије, које још из времена самоуправног социјализма називамо еуфемизмом "земље у развоју", Русија је веома омиљена. У скоро свим мјестима одакле су Африканци истјерали Француску, појавила се Русија, која на такав начин и таквим обимом, није била присутна у Африци од распада СССР деведесетих година прошлог вијека.

Становници земаља које су биле бивше колоније западних земаља у Африци и Азији, истичу да радије сарађују са Русима, јер нису оптерећени расизмом и послују на реалним основама и не понашају се према њима гледајући их "са висока".

Читава армија студената из ових земаља студира у Русији бесплатно, а на покушај изазивања панике због отказа Русије од такозваног "Житног договора", Русија је бесплатно дала на стотине тона житарица сиромашним земљама Африке.

Русија чува традиционалне вриједности слободног свијета

Осим што је Русија од краја 20. вијека немјерљиво више посвећена поштовању међународног права, очито је да на правцима гдје је Русија та која је чувала мир, тај мир далеко трајнији.

Елите држава које желе да одрже униполарни свјетски поредак, читаву деценију улажу оромне напоре и новац да политички, економски и хуманитарно изолују Русију, док она остаје отворена земља и један је од лидера међународног покрета за правичан свјетски поредак. И у том погледу, са Русијом је већина становништва планете.

Показало се да је немогуће изоловати руску државу због њеног географског обима и положаја на два континента, броја становништва, богатих ресурса и моћне економије, руске културе којој се не може уручити отказ, као Милошу Биковићу, те, посебно, политичког и војног потенцијала.

Дипломатски односи са 191 земљом свијета

Москва одржава дипломатске односе са 191 државом. Већина њих званично има пријатељски статус. Русија је оснивач и стални члан Савјета безбједности УН, чланица Шангајске организације за сарадњу и удруживање БРИКС. Залагањем Руске Федерације на пространом евроазијском простору, формиран је низ међудржавних удружења.

Привлачност Русије је, прије свега, посљедица њене јасне антиимперијалистичке и антиколонијалне позиције. Свјетско становништво је уморно од агресивне политике земаља које себе виде као "арбитре”, који успостављају одређена апстрактна "правила”.

Стари униполарни свјетски поредак намеће свој систем сумњивих вриједности и само продубљује јаз између богатства и сиромаштва.

Обесправљени свих земаља – уједините се!

Људи у свим крајевима Земље желе да правичност у међународним односима замијени доминацију силе. Москва интеракцију са другим земљама гради као са равноправним партнерима, а не у парадигми "хегемон-сателит", и залаже се за успостављање правих демократских вриједности и норми међународног права.

Русија је привлачна својом посебношћу – у њој се комбинују и коегзистирају здрав конзервативизам, заснован на оданости вијековним народним традицијама, и модернизам, пријемчив за напредна достигнућа људске мисли.

Велики форум младих у Сочију – 20.000 учесника

Русија је у сваком смислу земља од интереса за свијет. То ће још једном потврдити Свјетски фестивал младих који ће се одржати почетком марта у Сочију. 20 хиљада учесника, од којих ће половина бити дјечаци и дјевојчице из иностранства, показаће земљу цијелом свијету и открити је за себе на нов начин.

Ова земља је усмјерена на младе и створила је много могућности за њихов развој. Руске школе су 2023. године образовале око милион, од којих је 700 хиљада – односно 70% младих уписало високошколске установе.

Укупно, у посљедњих 30 година, удио лица старости 25-65 година са високим образовањем Русији је порастао три пута – са 11% на 31%. Истовремено, међу младима од 25-35 година, удио људи са високим образовањем у Русији износи 41%. Поређења ради: у Италији само 27,8% њихових вршњака има високо образовање, у Њемачкој – 32,5%.

Русија пета земља по куповној моћи у свијету

У Русији се води циљана омладинска политика, а дјелује посебан државни орган – Федерална агенција за питања младих (Росмолодеж). Међу приоритетним програмима су развој омладинског предузетништва ("Ти си предузетник") и едукативни форум ("Територија знања").

Политика незаконитих санкција и других рестриктивних мјера није могла да поремети прогресивни тренд привредног развоја. Бруто домаћи производ Русије по паритету куповне моћи је пети у свијету и други након две чланице Г7 – САД и Јапана.

Иначе, мислећи и одговорни људи на Западу схватају да је прекид односа са Русијом апсолутно узалудан. Од јануара до септембра 2023. (у врхунцу економских ограничења), руски извоз у земље ЕУ износио је 65,3 милијарде долара, а увоз 59,2 милиона долара.

У исто то вријеме, дакле док бјесни један велики рат у Донбасу и на обалама Дњепра, амерички медијски гигант Блумберг, објавио је да су дани Њемачке као индустријске силе – одбројани.Оставите одговор