Реаговање: Гдје вам је савјест истраживачи?

Извјештаји о двоструком убиству на Палама, у појединим медијима јуче су се завршили информацијом да су убијени били истополне сексуалне орјентације. Владимир Станишић то сматра непровјереним сензационализмом. Хиљаду пута сам обрисао редове текста и хиљаду пута сам прегризао језик, кликћући на дугме "Одустани" у мом администраторком прозору. Да ли сам ја са двадесет и кусур […]

уторак, октобар 4, 2011 / 08:53

Извјештаји о двоструком убиству на Палама, у појединим медијима јуче су се завршили информацијом да су убијени били истополне сексуалне орјентације. Владимир Станишић то сматра непровјереним сензационализмом.

Хиљаду пута сам обрисао редове текста и хиљаду пута сам прегризао језик, кликћући на дугме "Одустани" у мом администраторком прозору. Да ли сам ја са двадесет и кусур година дорастао да неком кажем да не зна, да не види, да не чује, да краде, да не ради добро? Да ли сам ја сазидао и једну кућу и да ли моја ријеч почива на моралним основама и вриједностима?

Ово очигледно није имао на уму Горан Обрадовић, млади новинар, дописник Гласа Српске из Бање Луке од 2008. године који је почетком 2010. године завршио Факултет политичких наука у Бањој Луци и похађао већи број семинара о истраживачком новинарству, те извјештавању о ратним злочинима.

Нисам новинар, али знам на каквим темељима почива ово мало новинарства у Републици Српској и видим да је овај млади човјек својим чланком, који вјероватно има неку врсту сензационалистичко – истраживачког приступа (како их уче у клупама), увриједио не само породицу/-е настрадалог/-их момака, већ озбиљно уздрмао темеље не само новинарства у РС, већ темељне вриједности Републике Српске.

С обзиром да сам познавао покојног Владислава Пашалића, могу само да кажем да су новине Глас Српске објављивањем непровјереног чланка дотакле дно. Ако сензационализам продаје новине, онда нека бар сензационализам не буде црна хроника. Није Глас Српске лоша новина, не препознаје се у њему свакодневно
сензационализам који у БиХ полако долази из Загреба и тровање свега и свачега, али је недопустиво да новина која се финансира нашим парама потегне за оваквим текстом!

Недопустиво је да један млад момак какав је Горан Обрадовић напише овакав текст о момку и лафу, који је чучао у рову, бранећи Републику Српску, док је он вјероватно ишао у основну школу. Свако ко је познавао Пашалића зна о каквом се човјеку ради. Свако ко је човјек и прије свега Паљанин оваквим текстом треба да буде дубоко увријеђен.

Сличан текст су објавили и неки други медији, од којих и новинар Фокуса – Мирсад Кебић.

Ако медији и аутори који су објавили овакве текстове, не објаве званична саопштења – извињења породицама трагично настрадалих и својим читаоцима/публици, такви медији нису добродошли у ово друштво и такви медији нису добродошли међу људе који су познавали Владислава Пашалића.

Новинари и наше друштво нису порасли за овакву врсту извјештавања. У светој Херцеговини још увијек влада патријархат, а ви ћете причати о слободи медија кад новинари остану без главе.

(Станишић Владимир, администратор портала www.palelive.com)Оставите одговор