Рат против дроге је изгубљен!

Глобални рат против дроге је пропао пројекат, наводи се у извјештају Комисије за глобалну политику о дрогама, која је окупила групу политичара и бивших свјетских лидера. У извјештају Комисија позива на легализацију неких дрога као и на прекид кириминализације уживаоца дроге, преноси Би-Би-Си. У саставу Комисије су бивши генерални секретар УН Кофи Анан, бивши лидери […]

четвртак, јун 2, 2011 / 12:58

Глобални рат против дроге је пропао пројекат, наводи се у извјештају Комисије за глобалну политику о дрогама, која је окупила групу политичара и бивших свјетских лидера.

У извјештају Комисија позива на легализацију неких дрога као и на прекид кириминализације уживаоца дроге, преноси Би-Би-Си.

У саставу Комисије су бивши генерални секретар УН Кофи Анан, бивши лидери Мексика, Колумбије и Бразила и британски предузетник сер Ричард Брансон.

Владе САД и Мексика одбациле су извјештај комисије као погрешан.

У извјештају се наводи да је политика против дрога пропала због растућег организованог криминала, да је коштала пореске обвезнике милионе долара, а хиљаде људи изгубили су живот.

У извјештају се цитирају подаци УН према којима је конзумирање опијата повећано за 35 одсто широм свијета од 1998. до 2008. године, кокаина 27 одсто и канабиса 8,5 одсто.

Ова 19-члана комисија укључује бившег мексичког предсједника Ернеста Зедиља, бившег предсједника Бразила Фернанда Енрикеа Кардосу и такође бившег колумбијског предсједника Сесара Гавирија као и бивешг предсједавајућег америчких федералних резерви Пола Вокера и актуелног премијера Грчке Јоргоса Папандреуа.

У комисији су, такође, чувени латиноамерички писци као што су Карлос Фуентес и Марио Варгас Љоса, бивши шеф ЕУ за спољну политику Хавијер Солана и Џорџ Шулц, бивши амерички државни секретар

Чланови комисије критикују владе које тврде да је актуелни рат против дроге ефикасан.

"Политички лидери и људи из јавног живота треба да буду храбри и јавно кажу оно што признају приватно, а то је да докази потврђују да репресивне страгегије неће ријешити проблем дрога и да рат против дрога није и не може бити добијен", наводи се у извјештају.

Умјесто кажњавања конзумената дроге, који је никоме не чине зло, комисија тражи од влада да окончају ту криминализацију, да покушају да легализују неке дроге што би нанијело штету нарко бандама као и да понуде здравствену његу наркоманима.

Комисија, такође, позива да полиција базира своју стратегију на емпиријски доказаним методама с циљем смањења криминала и промовисања економског и социјалног развоја.

У свом извјештају, Комисија се посебно критички осврнула на САД рекавши да Америка мора да се окане приступа проблему дрога као борби против криминала и да усвоји стратегије које се заснивају на здрављу и људским правима.

"Надамо се да ће ова земља бар почети да размишља о алтернативама. Не видимо да САД дјелују у том смислу који је компатибилан са дугорочним интересима наших земаља", рекао је бивши колумбијски предсједник Сесар Гавирија.

Америчка Национална канцеларија за контролу дрога одбацила је препоруке Комисије.

"Зависност о дрогама је болест која се може успјешно спријечити и лијечити. Ако омогућите већи приступ дрогама, што ова комисија предлаже, биће теже постићи да наше заједнице буду здраве и безбједне", рекао је портпарол канцеларије.

Влада Мексика, гдје је више од 34 000 људи изгубило живот у насиљу повезаном са дрогом, такође су критиковали извјештај комисије.

Легализација би била "недовољан и неефикасан" корак, имајући на уму међународну природу илегалне трговине дрогом, каже портпарол националне безбједности Алехандро Поире.

"Легализација неће зауставити организовани криминал, нити сукобе ни насиље. Организовани криминал у Мексику значи да трговина дрогом на неки начин надгледа друге криминалне радње као што су отмице, изнуде и пљачке", рекао је он.Оставите одговор