Радојичић: Надам се договору о попису и систему државне помоћи

Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић изразио је очекивање да ће политички лидери у БиХ до краја године постићи договор о закону о попису и закону о систему државне помоћи. Радојичић је рекао да у закону о систему државне помоћи треба разјаснити још неколико детаља и да постоје одређени компромисни приједлози Европске комисије, […]

петак, октобар 7, 2011 / 10:20

Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић изразио је очекивање да ће политички лидери у БиХ до краја године постићи договор о закону о попису и закону о систему државне помоћи.

Радојичић је рекао да у закону о систему државне помоћи треба разјаснити још неколико детаља и да постоје одређени компромисни приједлози Европске комисије, који изгледају прихватљиви, док надлежна парламентарна комисија већ почиње припреме за провођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци".

"Уколико би се то могло завршити у наредних неколико седмица, ми бисмо практично комплетирали услове, а то је неколико корака који би се могли учинити уз мало добре воље", рекао је Радојичић за "Фокус".

Говорећи о ставовима Брисела о формирању власти на нивоу БиХ, предсједник парламета Српске је рекао да су европске институције апсолутно изненађене да БиХ након годину дана не може да састави нову власт, и да код већине преовладава мишљење да су односи у Федерацији БиХ тренутно питање које ће се тешко ријешити.

Према његовим ријечима, односи у ФБиХ знатно су нарушени након формирања федералне Владе и сва дешавања након њеног формирања рефлектују се и на формирање Савјета министара БиХ.

Радојичић је изразио и очекивање да ће до 12. октобра бити готов извјештај о годишњем напретку БиХ, који неће бити добар, ако до тог момента, а остало је мало времена, не буде неких помака.

"Не видим да се нешто крупно може десити, тако да ће извјештај за претходну годину бити доста негативан. Осим безвизног режима, на другим пољима се није много тога десило", рекао је Радојичић.Оставите одговор