Радојичи

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, изјавио је да СНСД ни СДС не могу пристати да Савјет министара БиХ састави међународна заједница, јер је то ствар домаћег договора и у томе не могу арбитрирати страни субјекти. "У формирање власти у ФБиХ директно су укључени ОХР, ЕУ и СAД, а тешко је процијенити да ли […]

понедељак, март 14, 2011 / 08:43

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, изјавио је да СНСД ни СДС не могу пристати да Савјет министара БиХ састави међународна заједница, јер је то ствар домаћег договора и у томе не могу арбитрирати страни субјекти.

"У формирање власти у ФБиХ директно су укључени ОХР, ЕУ и СAД, а тешко је процијенити да ли ће постићи договор. Aко не буде тог договора, онда је криза веома дубока, јер ФБиХ нема легалне власти, што се преноси на ниво БиХ и ствар је потпуно непредвидљива. Aко се власт на неки начин закрпи, разговори се морају пренијети на формирање власти на нивоу БиХ, при чему наш став може бити само да нам нико са стране не може креирати власт", рекао је Радојичић за "Глас Српске".

Он је оцијенио да је главни генератор проблема од избора СДП БиХ, која је на политичкој сцени успјела да поруши, не само међусобне односе већ и повјерење, послије чега је тешко формирати било шта.

"СДП несумњиво има највећу одговорност за све што се дешава у вези са неформирањем власти. Aко наставе једностраним путем, могу само срушити уставно уређење у ФБиХ, а онда и у БиХ. Добили су јасно упозорење међународне заједнице да не чине неуставне ствари и видјећемо докле може ићи њихова тврдоглавост и једностраност", истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, политичка нестабилност одражава се на климу инвестирања, а неформирање власти повлачи и многа битна животна питања. "Проблема има за све. Aко ФБиХ нема власт, трпи и Република Српска. Једна је посљедица и немогућност повлачења даљих транши Свјетске банке и ММФ-а, блокирају се даљи процеси ка ЕУ, као и приступање фондовима", наводи Радојичић.

Он је рекао да је прецизан одговор о томе када ће бити одржана посебна сједница Народне скупштине тренутно тешко дати, јер у процедури још нема захтјева за њеним одржавањем. "Није реално да се сједница одржи прије краја марта. Редовна пета сједница почиње 22. марта, а све зависи од тога када се предлагач јави са приједлогом и комплетним материјалом", додао је Радојичић.

Он јe поновио да би на посебнoj сједници било разматрано досадашње процесуирање ратних злочина почињених над Србима, додајући да су неке ствари на столу и не могу се бацити под тепих, a прича у вези са хапшењем Јована Дивјака је подигла тензију, јер се политички бошњачки врх ангажовао против хапшења у име државе, злоупотребљавајући тако државне функције. Радојичић је констатовао да нема дилеме да постоји огромна напетост у ФБиХ, али РС не може да сједи и ћути када се нарушавају њени интереси.

Према његовим ријечима, постоји доста проблема у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ, како у домену учешћа страних судија до питања избора случајева о ратним злочинима који се процесуирају.

"Јасно је да се ови случајеви бирају на чудан начин. Постоји довољно разлога да се о томе отвори дебата, посебно послије ових догађаја у Сарајеву, гдје се читав политички врх подигао у заштиту лица које је осумњичено за ратне злочине. Aко је неко невин, то се доказује пред судом, а не политичком одлуком. Aко се направи такав преседан, руши се цијела концепција", истакао је Радојичић.

Он је навео да постоји потреба да се о овој теми разговара без табуа, иако се многе ствари покушавају угурати под тепих, а Суд и Тужилаштво БиХ се проглашавају готово за "свете краве" о којима се не смије разговарати, јер их је својевремено наметнула међународна заједница.Оставите одговор