Радмановић: Власт формирати једноставно као и раније

БАЊА ЛУКА – Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић очекује да власт на нивоу БиХ буде формирана до краја фебруара.

уторак, фебруар 8, 2011 / 13:40

БАЊА ЛУКА – Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић очекује да власт на нивоу БиХ буде формирана до краја фебруара.

Радмановић такође упозорава да платформа коју је СДП понудио није дејтонска и да њу, као и други став СДП о промјени питања националне ротације – није могуће проводити.

Радмановић је истакао да његов оптимизам произилази из сазнања да су лидери политичких партија схватили да нема никакве користи од отезања и тврдоглавости, те да је кључни проблем за формирање коалиционе већине инсистирање СДП БиХ на усвајању платформе и формирању власти онакве какву они желе.

"Неформирање власти некоме штети мање, а некоме више, али у цјелини штети свима. Зато сматрам да то треба завршити једноставно као што смо завршавали и у претходним годинама – формирати коалицију која има стабилну већину и направити програмска опредјељења – она с којима смо сви сагласни", објаснио је Радмановић.

Он је навео да основни коалициони споразум треба да говори о заједничком путу ка ЕУ, о добросусједским односима, о усвајању одређених законских пројеката који су потребни за пут ка ЕУ, те да је могуће да ту уђе и уставна промјена у вези са одлуком Суда у Старзбуру.

Радмановић је рекао да је, упркос његовим жељама, могуће да до формирања власти и не дође у скорије вријеме, јер "увијек може неко од лидера политичких партија тврдоглаво да инсистира на свом ставу, а онда нема договора".

Ипак, у случају да до формирања власти не дође у наредних неколико мјесеци, предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да нови избори нису рјешење, јер не би донијели никакву промјену.

"Сматрам да на све могуће начине требамо доћи до договора лидера политичких партија за стабилну политичку већину и да посао завршимо. Евентуални нови избори, и кад би имали законско упориште, а то је тешко, по садашњим процјенама не би донијели никакву битнију промјену у броју посланика, остали бисмо у истој ситуацији, изгубили бисмо неколико мјесеци, потрошили бисмо доста средстава којих ионако немамо у БиХ ни на једном нивоу довољно и изазвали бисмо вјероватно револт грађана који гласају", рекао је Радмановић.

Он је нагласио да су се у Предсједништву БиХ опредијелили да, док се лидери политичких партија не договоре и док се не формира руководство парламента, не обављају консултације с политичким партијама, јер тај посао може да буде узалудан и да додатно закомпликује укупну ситуацију.

Радмановић је оцијенио да је радна атмосфера у Предсједништву БиХ добра, те да је, ако се пореди са цјелокупним претходним четворогодишњем периодом, чак и боља.

"При томе не мислим да су битно различити ставови новог члана Предсједништва из реда бошњачког народа у односу на претходног, али мислим да он показује генерално жељу да се договарамо, што јесте врло важно у БиХ у свим заједничким институцијама, а посебно у Предсједништву", истакао је Радмановић.

Говорећи о иницијативи Турске и Њемачке на Балкану, а посебно у БиХ, предсједвајући Предсједништва БиХ оцјењује да није исти приступ ове двије земље западном Балкану и БиХ, те да Турска у једном периоду подржава само један народ и један дио БиХ, а сада је покушала да успостави добре односе и са Републиком Српском.

"С једне стране, агресивна је спољна политика Турске, јер ова земља жели – како је рекао министар иностраних послова Даутоглу – обнову отоманског Балкана. Легитимно је право да то кажу, али је исто тако наше право да кажемо да хоћемо да се самостално развијамо, да кажемо како ми видимо нашу спољну политику и наше односе са другим земљама", рекао је Радмановић.

С друге стране, један број европских земаља као да је спавао претходних година и није довољно разумио БиХ и шта треба да ради, па се сада већина европских земаља опредјељује да се значајно ангажује у БиХ – истиче Радмановић.

"У посљедња два мјесеца Њемачка покушава да схвати све детаље развоја у БиХ, све супротстављене стране и да, извлачећи закључке из тога, помогне БиХ на њеном путу ка ЕУ", рекао је Радмановић у интервјуу Срни.Оставите одговор