Рачунарски алгоритам који препознаје сарказам

Израелски научници развили су рачунарски алгоритам који може да препозна сарказам у текстовима. Формулу која ће бити од велике користи за софистициранију комуникацију између људи и рачунара, осмислили су рачунарски стручњаци на Јеврејском универзитету у Јерусалиму. Алгоритам је програмиран тако да препозна сарказам у дужим текстовима анализирајући фразе, те знакове интерпункције, који се често користе […]

среда, мај 26, 2010 / 14:12

Израелски научници развили су рачунарски алгоритам који може да препозна сарказам у текстовима. Формулу која ће бити од велике користи за софистициранију комуникацију између људи и рачунара, осмислили су рачунарски стручњаци на Јеврејском универзитету у Јерусалиму.

Алгоритам је програмиран тако да препозна сарказам у дужим текстовима анализирајући фразе, те знакове интерпункције, који се често користе како би се њима изразила иронија.

Научници су алгоритам тестирали на 66.000 постова које су купци остављали на страници amazon.com а показало се да је имао 77 посто успјеха у идентификацији саркастичних коментара, које су волонтери претходно означили као саркастичне.

Једна од фраза које је алгоритам требао препознати као саркастичне или не била је и је ли "АјПед" створен како би умро за двије године? Такође, научници су примијетили да су људи најчешће с дозом сарказма коментарисали неке од најпопуларнијих производа које страница Амазон нуди, међу којима је и роман

Ден Брауна

"Да Винчијев код".Оставите одговор