Прва жртва свињског грипа

У Републици Српској, у Клиничком центру Бања Лука, данас је преминуо први пацијент од посљедица грипе типа А Х1Н1. У питању је особа, женског пола, средње животне доби. Пацијенткиња је примљена 03.01.2011. године у Клинику за плућне болести у Клиничком центру Бања Лука због болова у грудном кошу, гушења, повишене температуре, главобоље и опште слабости […]

уторак, јануар 18, 2011 / 15:21

У Републици Српској, у Клиничком центру Бања Лука, данас је преминуо први пацијент од посљедица грипе типа А Х1Н1.

У питању је особа, женског пола, средње животне доби.

Пацијенткиња је примљена 03.01.2011. године у Клинику за плућне болести у Клиничком центру Бања Лука због болова у грудном кошу, гушења, повишене температуре, главобоље и опште слабости гдје јој је укључена адекватна терапија.

Због лошег здравственог стања, пацијенткиња је пребачена у Јединицу интензивне медицине, гдје је урађено низ дијагностичких процедура. Утврђено је да има опсежно запаљење оба плућна крила због чега је стављена на „вјештачка плућа“ тј. респиратор. Усљед компликација, пацијенткиња је преминула јутрос, у раним јутарњим часовима.

– Важно је напоменути да је пацијенткиња лијечена по свим стандардима и смјерницама које су предвиђене за те врсте болесника и да је у њеном лијечењу учествовао мултидисциплинарни тим Клиничког центра Бања Лука којег чине инфектолози, пулмолози, кардиолози, анестезиолози, као и љекари у Јединици интензивне медицине – саопштено је данас.

У посљедња 24 сата од грипе типа А H1N1 у Републици Српској обољело је 10 особа.

Укупан број обољелих у Републици Српској од H1N1 до сада је 48, док је укупан број тренутно хоспитализованих од H1N1 и обољења сличних грипу 47.Оставите одговор