Процјена Стратфора: Србија игра на обе карте

Кредит од милијарду евра, који је Београд затражио од Русије, требало би да ублажи економске проблеме Србије, али су мале шансе да ће Србија са актуелним руководством због тога доспјети у руску сферу утицаја, оцијенила је данас америчка агенција Стратфор. Стратфор указује да је захтјев Русији упућен само двије недеље послије посјете потпредсједника САД Џозефа […]

четвртак, јун 11, 2009 / 18:27

Кредит од милијарду евра, који је Београд затражио од Русије, требало би да ублажи економске проблеме Србије, али су мале шансе да ће Србија са актуелним руководством због тога доспјети у руску сферу утицаја, оцијенила је данас америчка агенција Стратфор.

Стратфор указује да је захтјев Русији упућен само двије недеље послије посјете потпредсједника САД Џозефа Бајдена Београду и да је јасно да „Београд сматра да играње на обе карте има својих предности и да представља добру стратегију".

Америчка агенција наводи да је Бајден отишао у Београд да увјери тамошње лидере да Вашингтон и даље жели да се Србија интегрише у ЕУ, али да је „проблем у томе што интегрисање Србије можда није оно што планира ЕУ".

„Са "замором од проширења" у већини чланица ЕУ и рецесијом која обесхрабрује већину заговорника проширења, шансе да Балкан уђе у ЕУ нису велике. Ту се пружа шанса Кремљу да попуни тај простор", оцијенио је Стратфор.

Економске проблеме у Србији „погоршава напета политичка ситуација" и наводи да је владајућа коалиција, коју је формирало неколико странака из широког политичког спектра, „заснована једино на политичком и економском покровитељству ЕУ и чланству у том клубу".

„Београд управља земљом са осам милиона становника као да их и даље има 23 милиона (колико је било у бившој Југославији). Пошто су приходи од приватизације национализованих предузећа пресушили, Србија има скупу владу, скуп социјални систем и нема сталан прилив средстава", оцијенио је Стратфор и додаје да „ту на сцену ступа руски кредит".

Америчка агенција указује да се Русија и сама суочава са тешком екномском кризом, али и даље има доста капитала са око 600 милијарди долара девизних резерви и „пуним сандуцима новца".

То не значи да Москва може да се понаша као ММФ за средњу и источну Европу, али може да бира где ће њени кредити имати највећи ефекат.

Србија је паметна инвестиција за Русију зато што је српски предсједник Борис Тадић „спреман да сарађује са Русијом, иако је прозападно оријентисан и залаже се за улазак у ЕУ".

„Иако Србија вјероватно неће доспети у руску сферу утицаја на челу са актуелним лидерима, јасно је да Тадић сматра да играње на обе карте има своје предности. Таква стратегија је послужила Београду за време хладног рата, када је Југославија попуњавала важне геополитичке пукотине, и њу данас подржава скоро читав српски политички спектар".

Стратфор, међутим, указује да „Србија, сведена на своју садашњу величину, без излаза на море и окружена чланицама НАТО и ЕУ, нема толики геополитички значај за Запад (или Русију) колики је имала бивша Југославија".Оставите одговор