Приједор: Проблеми шумског газдинства

Директор Шумског газдинства Приједор Мирослав Дрљача изјавио је да ће се ово предузеће примјеном уредбе Владе Републике Српске којом је дрвопрерађивачима омогућено одгођено плаћање дрвних сортимената до 90 дана, на крају године наћи у још већим финансијским проблемима. "Док се дрвопрерађивачима омогућава одгођено плаћање, ми смо, као и остала газдинства, обавезни да уз испоруку и […]

среда, јун 1, 2011 / 12:46

Директор Шумског газдинства Приједор Мирослав Дрљача изјавио је да ће се ово предузеће примјеном уредбе Владе Републике Српске којом је дрвопрерађивачима омогућено одгођено плаћање дрвних сортимената до 90 дана, на крају године наћи у још већим финансијским проблемима.

"Док се дрвопрерађивачима омогућава одгођено плаћање, ми смо, као и остала газдинства, обавезни да уз испоруку и фактурисање дрвних сортимената, платимо ПДВ, а ангажованим извођачима радова сјече негдје око 30 одсто вриједности произведених дрвних сортимената, што је за нас велико оптерећење", рекао је Дрљача новинарима у Приједору.

Он је рекао да нису тачне тврдње дрвопрерађивача да су домаћи дрвни сортименти за 20 одсто скупљи од увозних, наводећи да је на сајтовима шумских предузећа земаља из окружења лако упоредити цјеновнике са овдашњим.

"Нико не спомиње високе обавезе шумских газдинстава према општинама које су веће за 20 до 30 одсто него у земљама у окружењу. Конкретно, наше газдинство, чији се годишњи приход креће око девет милиона КМ, општинама мора исплатити 10 одсто прохода, што је за нас огроман износ", истакао је Дрљача.

Он је оцијени да је неоснована примједбу локалне власти у Приједору да се Шумско газдинство Приједор према овој општини понаша маћехински јер не измирује обавезе према њој, објаснивши да он нема ингеренције за то, већ то врше мјеродавне службе по налогу генералног директора са рачуна Генералне дирекције.

"Ми ни Новом Граду ништа не плаћамо, него своје обавезе измирујемо компензацијом односно огревним дрветом које ова општина користи као енергент у сезони гријања", рекао је Дрљача.

Начелник општине Приједор Марко Павић раније је рекао је да је општина Приједор потцијењена у активностима Шумског газдинства Приједор, највећег газдинства у Јавном предузећу "Шуме Републике Српске".

"Зашто се Приједору дугује 330.000 КМ, а свим осталим општинама заједно 180.000 КМ? Зашто ниједна марка обавеза за 2010. годину није уплаћена у општинску касу?", питао је Павић.

Говорећи о испоруци дрвета, он је навео да је 20 000 метара кубних испоручено ван Приједора, а 19,3 хиљаде метара кубних у Приједору.

"Непрестано стижу жалбе приједорских дрвопрерађивача да немају довољно сировина и то се промијенити мора", навео је Павић.

Он је истакао да је проблем и одржавања путева јер се не ради о шумским већ о јавним путевима на подручју Приједора који су извожењем дрвета изузетно оштећени и у шта се не улаже ништа "за разлику од Новог Града одакле долази директор Шумског газдинства Приједор".

Шумско газдинство Приједор, осим у овој, управља и шумама у општинама Нови Град, Козарска Дубица, Оштра Лука и Костајница.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор