Прихваћена жалба СНСД на изборе у Сребреници

Апелационо вијеће Суда БиХ прихватило је жалбу СНСД-а на изборне резултате у Сребреници и вратило одлуку Централној изборној комисији БиХ на преиспитивање, сазнаје Срна. СНСД упутио је 7. новембра Апелационом одјељењу Суда БиХ жалбу на закључак ЦИК-а БиХ којим је захтјев “Коалиције за Републику Српску” за поништавање избора у Сребреници одбачен као недопуштен. Предсједник сребреничког […]

понедељак, новембар 12, 2012 / 19:05

Апелационо вијеће Суда БиХ прихватило је жалбу СНСД-а на изборне резултате у Сребреници и вратило одлуку Централној изборној комисији БиХ на преиспитивање, сазнаје Срна.

СНСД упутио је 7. новембра Апелационом одјељењу Суда БиХ жалбу на закључак ЦИК-а БиХ којим је захтјев “Коалиције за Републику Српску” за поништавање избора у Сребреници одбачен као недопуштен.

Предсједник сребреничког одбора СНСД-а Радомир Павловић рекао је тада да је
жалба написана на осам страница и да садржи мноштво аргумената о неправилностима у току и након избора у Сребреници.

Павловић је раније изјавио да за странке, које су чиниле “Коалицију за Републику Српску”, нису прихватљиви изборни резултати због изборног инжењеринга и великог броја нерегуларности у изборном процесу које су одлучиле изборни резултат.

Према ријечима Павловић, представници Коалиције дошли су до податка од око 3.600 нерегуларних или сумњивих гласова за Сребреницу на локалним изборима, који су одлучили изборни резултат.

Предсједник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић рекао је раније да СДС, као и остале странке, које су чиниле “Коалицију за Републику Српску”, стоје иза поднесене жалбе и сагласиле су се да жалбу поднесе овлаштени предсједник коалиције Милорад Додик као личност од највећег ауторитета у Српској.

ЦИК БиХ је 5. новембра одбацио захтјев “Коалиције за Републику Српску” за поништење избора у Сребреници као недопуштен, јер према закону политички субјекти не могу тражити поништење избора, односно нико осим ЦИК-а не може наложити, нити захтијевати поништење избора.

Приједлог предсједника ЦИК-а БиХ Бранка Петрића да Комисија сама донесе одлуку о поништењу избора у Сребреници није добио потребну већину гласова, јер су за њега гласала два члана Комисије, а против је било пет.

На локалним изборима у Сребреници српске странке подржавале су кандидата СНСД-а Весну Кочевић за начелника ове општине.Оставите одговор