Преокрет у Српцу: Скупштинска већина ипак уз Звоно

Новоизабрани одборници Скупштине општине Србац на данашњој конститутивној сједници за новог предсједника Скупштине су изабрали предсједника Демократске партије из Српца, Горана Ћосића. Са 13 гласова од 25 присутних одборника, Ћосић је на данашњој сједници добио мандат да води законодавну власт у Српцу наредне четири године. Гласање је по многима представљало изненађење, јер су прије мјесец […]

петак, 30 новембра, 2012 / 00:52

Новоизабрани одборници Скупштине општине Србац на данашњој конститутивној сједници за новог предсједника Скупштине су изабрали предсједника Демократске партије из Српца, Горана Ћосића.

Са 13 гласова од 25 присутних одборника, Ћосић је на данашњој сједници добио мандат да води законодавну власт у Српцу наредне четири године.

Гласање је по многима представљало изненађење, јер су прије мјесец дана СНСД и СП потписали Споразум о заједничком дјеловању у локалном парламенту који је подразумијевао скупштинску већину од 13 одборника, и то 12 из СНСД-а и један из СП-а. Према овом споразуму, мјесто предсједника Скупштине општине требало је да припадне Теодору Стојковићу, што је био један од кључних услова за стварање будуће коалиције.

Ипак, након тајног гласања и пребројавања гласова од стране чланова Комисије за провођење избора, Светомира Кљајчина, Бошка Кусића и Мише Маљчића, саопштено је да је Теодор Стојковић добио 12 а кандидат Коалиције „Звоно“, СДС-а, ДП-а и ДНС-а, Горан Ћосић 13 гласова.

Тиме је било јасно да неко из страначких редова СНСД-а или СП-а није испоштовао страначку дисциплину. Будући да је Стојковић био кандидат за предсједника а једини је одборник СП, намеће се закључак да се ради о некоме из редова СНСД. Мада, има и оних који тврде да Стојковић није гласао сам за себе, јер је у прошлом сазиву био једна од ударних снага опозиције.

„Очекивали смо Стојковићеву побједу, али нисмо превише изненађени. Калкулације у тајним гласањима су увијек могуће. Тешко је у овом тренутку процијенити ко је превагнуо у Ћосићеву корист, то ћемо тек анализирати наредних дана“, рекао је предсједник Клуба одборника СНСД и СП, Крсто Чавор.

Како ће овај исход утицати на коалициони договор СНСД-а и СП-а остаје да се види. Из редова ове двије партије нико није желио преузети одговорност за резултате гласања, већ тврде да је споразум и даље на снази и да ће заједнички дјеловати на наредним сједницама.

На данашњем засједању, са 13 гласова изабран је и нови потпредсједник Скупштине општине, одборник СДС-а Драган Лепир и нови замјеник начелника општине, одборник СДС-а Ранко Недић, док је за вршиоца дужности секретара Скупштине поново именована Драгица Вранић.0 КОМЕНТАРА

 1. Po većini opština stvari se odvijaju ovako nekako. Jadno i bijedno. Zabavili se samo kadrovskom politikom, niti jedna druga ih ne zanima. Samo fotelje i njihova raspodjela. Kontam da bi se u reformu lokalne uprave moralo krenuti sa smanjivanjem ovlašćenja lokalnih zajednica. Dakle – centralizacija.

 2. Почело је да вам одзвоњава, багро фашистичка!

  Екс, дакле, надувај ми свиралу.

 3. bas me zanima sta ce novoformirana vlast uraditi glede budzeta od 7 miliona i 2-3 puta veceg zaduzenja.

  hocu reci da su svi isti i da samom cinjenicom da se kurta smijenio, dolazak murte nece znaciti nikakvu kvalitativnu promjenu na bolje (osim za njih same).

 4. ex-1978

  Напротив ја нисам за централизацију, него за демократију! Погледај како то раде у општини Гацо!

  Раде како је најбоље за њихову општину! Људи су задовољни локалном влашћу!

  Сјети се само кад ће тебе неко видјети из БЛ и колико је твој глас ако си из мање средине „важан“ и колико се чује?

 5. Чуј оног, централизација?
  Па најбоље онда да сви преселимо у тај „центар“, да не управља центар нама него ми центром?
  Док се то не деси, ма шта ће тамо некаквим општинама и њиховим становницима и привредницима, паре и буџети, најбоље је то централизовати, а сви они „нек купују домаћа“ јаја за бубреге!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *