Праг: ЕУ и шест бивших република СССР

ПРАГ – У Прагу се данас одржава први састанак ЕУ и шест бивших совјетских република, у оквиру иницијатива назване "Источно партнерство". На састанку учетвују високи званичници Јерменије, Азербејџана, Грузије, Молдавије, Украјине и Бјелорусије. Циљ иницијативе је учвршћивање регионалне стабилности кроз боље политичке, трговинске и енергетске везе, али не и могућност учлањења у ЕУ нити укидања […]

четвртак, мај 7, 2009 / 11:32

ПРАГ – У Прагу се данас одржава први састанак ЕУ и шест бивших совјетских република, у оквиру иницијатива назване "Источно партнерство".

На састанку учетвују високи званичници Јерменије, Азербејџана, Грузије, Молдавије, Украјине и Бјелорусије.

Циљ иницијативе је учвршћивање регионалне стабилности кроз боље политичке, трговинске и енергетске везе, али не и могућност учлањења у ЕУ нити укидања виза.

У ЕУ расте забринутост за стабилност на њеним источним границама. Од рата у Грузији до немира у Молдавији и политичке и економске кризе у Украјини.

"Источно партнерство" ће стога понудити подстицаје за будуће реформе у шест прилично сиромашних источних сусједа ЕУ, у облику пакета помоћи од 800 милиона долара и обећања о слободном режиму трговине.

Иницијатива ЕУ изазвала је незадовољство Русије, која је уочи скупа у Прагу оптужила ЕУ да покушава да створи нову сферу утицаја у региону.

У Праг је позвана и Бјелорусија, један од најближих савезника Русије.

Намјера ЕУ је да тиме награди владу у Минску за недавни напредак на плану демократизације.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, кога неке западне дипломате описују као посљедњег еврпског диктатора, одлучио је да не присуствује састанку са ЕУ.

На састанак неће доћи ни комунистички предсједник Молдавије Владимир Вороњин, чији положај у земљи није јасан након постизборног насиља и оспоравања резултата избора одржаних у марту.

Обје земље у Праг шаљу потпредсједнике влада.

Скупу неће присуствовати француски предсједник Никола Саркози нити британски премијер Гордон Браун, док је њемачки канцелар Ангела Меркел одлучила да дође у Праг и тиме, према оцијени Би-Би-Си-ја, јасно сигнализира да су источни сусједи ЕУ за њу приоритет.Оставите одговор