Позиционирање и успјех странке

Патке легу своја јаја у потпуној тишини. Кокоши при томе кокодачу као луде. Шта је посљедица? Пише: Жељко Перенчевић Цијели свијет једе кокошија јаја. То је утврдио Хенри Форд још прије 150 година. Кад би сама понуда играла толико велику улогу онда би вјероватно пачије јаје било на првом мјесту. Оно је за неколико пута […]

недеља, март 3, 2013 / 06:30

Патке легу своја јаја у потпуној тишини. Кокоши при томе кокодачу као луде. Шта је посљедица?

Пише: Жељко Перенчевић

Цијели свијет једе кокошија јаја. То је утврдио Хенри Форд још прије 150 година. Кад би сама понуда играла толико велику улогу онда би вјероватно пачије јаје било на првом мјесту.

Оно је за неколико пута веће и теже од кокошијег. Али конкуренција у кокошињцу је имала бољу стратегију како пажњу привући на себе. У једној реченици:

Шта вриједи што имате рјешење и што сте најбољи ако то нико не зна?

На политичком тржишту се налази велики број политичких странака. Више од 95% њих, никад неће учествовати у власти. Ових 5% прође мало боље, у најбољем случају им се због грешака тренутне власти, а ријетко због бољег програма, укаже прилика да покажу шта знају.

Јер „уствари“ ником не треба толики број странака. Кад би се програми странака могли положити у полице у неком маркету, онда би то било за сваког ко је случајно дошао у тај маркет, једно чисто подражајно преоптерећење. Како неопредијељени гласач да се снађе у једној таквој огромној понуди?

У свакодневном надметању за пажњу гласача ради се о много више од паметних политичких кампања – ради се о томе да странка корист, коју нуди гласачу, пренесе јасно и што је могуће опсежније једној одређеној циљној групи.

Стратешко позиционирање на политичком тржишту ће у скоријој будућности морати револуционирати рад странака. Странке, које су кроз руинозну конкуренцију и тржишни рат доспјели у једну очевидно неизбјежну слијепу улицу, могле би уз помоћ бољег стратешког позиционирања у најкраћем року постићи немогуће успјехе.

Једно паметно позиционирање одлучује о успјеху једне странке.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор